De VS willen daarmee hun strijd tegen het terrorisme aanscherpen. Maandagavond kreeg de nieuwe tekst al groen licht van de parlementscommissie Burgerlijke vrijheden.

Vier maanden geleden verwierpen de Europarlementsleden een voorlopig akkoord tussen de EU en de VS. Sindsdien werden een aantal zekerheden ingebouwd en kreeg de Unie zicht op onafhankelijke inspecteurs die een ongefilterde uitwisseling van gegevens moeten voorkomen.

Indien de plenaire vergadering zich donderdag achter de nieuwe tekst schaart, gaat het akkoord in op 1 augustus. En in tegenstelling tot de groenen, zijn de drie grote parlementsfracties -conservatieven, liberalen en socialisten- de regeling wel genegen.

Binnen het jaar na de inwerkingtreding moet gestart worden met het opzetten van een Europees systeem voor de analyse van gegevens, naar analogie met het Amerikaanse "Terrorism Finance Tracking Programme".

Dat zou het mogelijk maken de data op Europees grondgebied uit te pluizen en te groeperen rond bepaalde dossiers, zodat geen grote brokken ruwe informatie aan de VS overgemaakt moeten worden.

Daarnaast bevat de nieuwe tekst nog andere punten die de Europarlementsleden overstag moeten helpen. Zo krijgt Europol de mogelijkheid om de gegevensoverdracht te blokkeren.

De data worden ook overgemaakt door de Europeanen, niet opgehaald door de Amerikanen. Bovendien zal een groep onafhankelijke controleurs nagaan of de Amerikanen de informatie enkel gebruiken in de strijd tegen het terrorisme. En tot slot kunnen de gegevens niet onbeperkt opgeslagen worden.

De VS willen daarmee hun strijd tegen het terrorisme aanscherpen. Maandagavond kreeg de nieuwe tekst al groen licht van de parlementscommissie Burgerlijke vrijheden. Vier maanden geleden verwierpen de Europarlementsleden een voorlopig akkoord tussen de EU en de VS. Sindsdien werden een aantal zekerheden ingebouwd en kreeg de Unie zicht op onafhankelijke inspecteurs die een ongefilterde uitwisseling van gegevens moeten voorkomen. Indien de plenaire vergadering zich donderdag achter de nieuwe tekst schaart, gaat het akkoord in op 1 augustus. En in tegenstelling tot de groenen, zijn de drie grote parlementsfracties -conservatieven, liberalen en socialisten- de regeling wel genegen. Binnen het jaar na de inwerkingtreding moet gestart worden met het opzetten van een Europees systeem voor de analyse van gegevens, naar analogie met het Amerikaanse "Terrorism Finance Tracking Programme". Dat zou het mogelijk maken de data op Europees grondgebied uit te pluizen en te groeperen rond bepaalde dossiers, zodat geen grote brokken ruwe informatie aan de VS overgemaakt moeten worden. Daarnaast bevat de nieuwe tekst nog andere punten die de Europarlementsleden overstag moeten helpen. Zo krijgt Europol de mogelijkheid om de gegevensoverdracht te blokkeren. De data worden ook overgemaakt door de Europeanen, niet opgehaald door de Amerikanen. Bovendien zal een groep onafhankelijke controleurs nagaan of de Amerikanen de informatie enkel gebruiken in de strijd tegen het terrorisme. En tot slot kunnen de gegevens niet onbeperkt opgeslagen worden.