De rente waartegen de Italiaanse staatsobligaties voor een termijn van zes maanden woensdag werden geveild bedroeg 3,251 procent, of de helft minder dan een gelijkaardige veiling op 25 november. Die dag moest de Italiaanse schatkist voor het eerst in 14 jaar een rente van 6,504 procent toestaan.

De succesvolle uitgifte van Italiaans staatspapier kan een teken zijn dat de spanningen op de financiële markten stilaan wegebben, zei Luca Cazzulani, strategist bij UniCredit Global Research in Milaan in een mededeling kort na de veiling. Volgens Cazzulani valt de geslaagde veiling van woensdag mogelijk ook te verklaren door de recente maatregelen van de ECB, die eerder deze maand de kredietkraan naar de banken uit de eurozone opendraaide.

Rente rond de 7 procent

De langetermijnrente op Italiaanse obligaties van tien jaar zakte woensdagmiddag weliswaar met 22 basispunten tot 6,77 procent , maar rukte geleidelijk weer op naar de kritieke grens van 7 procent.

Schuldenlast

De Italiaanse premier Mario Monti slaagde er vorige week in een besparingsplan van 30 miljard euro door het parlement te loodsen. Dat plan houdt verregaande besparingen voor de bevolking in, maar lijkt noodzakelijk om investeerders ervan te overtuigen dat het Zuid-Europese land niet zal bezwijken onder een torenhoge schuldenlast van 1.900 miljard euro. Overigens moet daarvan in 2012 al 300 miljard worden geherfinancierd.

Donderdag volgt er een tweede test voor Monti, wanneer er langetemijnobligaties worden geveild. Verwacht wordt dat die veiling moeilijker zal verlopen dan die van vandaag.

Beleggers blijven sceptisch

Woensdag leken de beleggers op de Europese beursvloer aanvankelijk onder de indruk van de succesvolle Italiaanse veiling, met een lichte winst van 0,7 procent voor de EuroStoxx50 tot gevolg. In de namiddag smolt de lichte winst weg tot een slot van -1,5 procent voor de Europese sterindex. De Bel20 op Euronext Brussel verloor 0,52 procent tot 2.043,59 punten. (Bloomberg/BO)

De rente waartegen de Italiaanse staatsobligaties voor een termijn van zes maanden woensdag werden geveild bedroeg 3,251 procent, of de helft minder dan een gelijkaardige veiling op 25 november. Die dag moest de Italiaanse schatkist voor het eerst in 14 jaar een rente van 6,504 procent toestaan.De succesvolle uitgifte van Italiaans staatspapier kan een teken zijn dat de spanningen op de financiële markten stilaan wegebben, zei Luca Cazzulani, strategist bij UniCredit Global Research in Milaan in een mededeling kort na de veiling. Volgens Cazzulani valt de geslaagde veiling van woensdag mogelijk ook te verklaren door de recente maatregelen van de ECB, die eerder deze maand de kredietkraan naar de banken uit de eurozone opendraaide. Rente rond de 7 procentDe langetermijnrente op Italiaanse obligaties van tien jaar zakte woensdagmiddag weliswaar met 22 basispunten tot 6,77 procent , maar rukte geleidelijk weer op naar de kritieke grens van 7 procent.SchuldenlastDe Italiaanse premier Mario Monti slaagde er vorige week in een besparingsplan van 30 miljard euro door het parlement te loodsen. Dat plan houdt verregaande besparingen voor de bevolking in, maar lijkt noodzakelijk om investeerders ervan te overtuigen dat het Zuid-Europese land niet zal bezwijken onder een torenhoge schuldenlast van 1.900 miljard euro. Overigens moet daarvan in 2012 al 300 miljard worden geherfinancierd.Donderdag volgt er een tweede test voor Monti, wanneer er langetemijnobligaties worden geveild. Verwacht wordt dat die veiling moeilijker zal verlopen dan die van vandaag. Beleggers blijven sceptischWoensdag leken de beleggers op de Europese beursvloer aanvankelijk onder de indruk van de succesvolle Italiaanse veiling, met een lichte winst van 0,7 procent voor de EuroStoxx50 tot gevolg. In de namiddag smolt de lichte winst weg tot een slot van -1,5 procent voor de Europese sterindex. De Bel20 op Euronext Brussel verloor 0,52 procent tot 2.043,59 punten. (Bloomberg/BO)