Op de stroom- en gasmarkten is er groeiende nervositeit over de aanvoer van Russisch gas. De vrees bestaat dat Moskou de kraan nog verder dichtdraait, waardoor deze winter tekorten dreigen. De stroomprijs in Duitsland - de referentie voor Europa - is deze week alleen al 12 procent gestegen tot 287 euro per megawattuur. Daarmee nadert de stroomprijs de absolute piek van 335 euro per megawattuur, die net voor kerst werd opgetekend.

Hetzelfde geldt voor de Europese gasprijs. Die steeg in juni met 50 procent. Op de Nederlandse termijnmarkt - de referentie voor Europa voor gas - steeg de gasprijs naar meer dan 140 euro per kilowattuur, eveneens het hoogste niveau in maanden.

De nieuwe prijsstijgingen zijn slecht nieuws voor de inflatie in Europa, die onder druk van de energiekosten naar het hoogste peil in veertig jaar is geklommen.

Op de stroom- en gasmarkten is er groeiende nervositeit over de aanvoer van Russisch gas. De vrees bestaat dat Moskou de kraan nog verder dichtdraait, waardoor deze winter tekorten dreigen. De stroomprijs in Duitsland - de referentie voor Europa - is deze week alleen al 12 procent gestegen tot 287 euro per megawattuur. Daarmee nadert de stroomprijs de absolute piek van 335 euro per megawattuur, die net voor kerst werd opgetekend. Hetzelfde geldt voor de Europese gasprijs. Die steeg in juni met 50 procent. Op de Nederlandse termijnmarkt - de referentie voor Europa voor gas - steeg de gasprijs naar meer dan 140 euro per kilowattuur, eveneens het hoogste niveau in maanden. De nieuwe prijsstijgingen zijn slecht nieuws voor de inflatie in Europa, die onder druk van de energiekosten naar het hoogste peil in veertig jaar is geklommen.