Dat schrijft De Morgen maandag op basis van een studie van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso).

Blootstelling aan buitenlandse overheidsschuld uitgegeven door risicolanden in België en buurlanden in miljoen euro

Volgens de internationale organisatie negeerde de stresstest de gevolgen van een crisis op het staatspapier dat de banken bijhouden als langetermijnbeleggingen. Onterecht, zegt de Oeso, want daar zit het grootste risico.

De stresstest negeerde het risico van een zogenaamde sovereign debt default, omdat de EU en het IMF een noodfonds van ongeveer 720 miljard euro hebben opgericht. De studie van de Oeso wijst er op dat het noodfonds de EU slechts beschermt tot 2012. Daarna is de financiële sector weer blootgesteld aan een sovereign debt default.

Als je ook rekening houdt met die langetermijnbeleggingen, dan zijn KBC Bank en Dexia aanzienlijk blootgesteld aan mogelijke problemen met de staatsobligaties van Griekenland, Portugal, Spanje en Italië, stipt de Oeso-studie aan. KBC Bank en Dexia zijn ook blootgesteld aan risico's op Hongaars staatspapier, buiten de eurozone.

De stresstest onderzocht de financiële sterkte van 91 Europese banken. Daarbij werd wel rekening gehouden met het staatspapier in de handelsportefeuille ("trading book") van elke bank, maar dus niet met de langetermijnbeleggingen in staatspapier (bijgehouden in de "banking book"). Het mogelijke verlies dat te maken heeft met de schuldencrisis komt voor alle onderzochte banken uit op 26 miljard euro in de "trading book", tegenover bijna 139 miljard euro in de "banking book", aldus de Oeso.

Dexia heeft eerder gemeld eind maart slechts 69 miljoen euro aan Grieks staatspapier te bezitten in zijn trading book, tegenover liefst 3,679 miljard euro aan Griekse langetermijnbeleggingen, aldus De Morgen.

Dat schrijft De Morgen maandag op basis van een studie van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso).Blootstelling aan buitenlandse overheidsschuld uitgegeven door risicolanden in België en buurlanden in miljoen euroVolgens de internationale organisatie negeerde de stresstest de gevolgen van een crisis op het staatspapier dat de banken bijhouden als langetermijnbeleggingen. Onterecht, zegt de Oeso, want daar zit het grootste risico. De stresstest negeerde het risico van een zogenaamde sovereign debt default, omdat de EU en het IMF een noodfonds van ongeveer 720 miljard euro hebben opgericht. De studie van de Oeso wijst er op dat het noodfonds de EU slechts beschermt tot 2012. Daarna is de financiële sector weer blootgesteld aan een sovereign debt default.Als je ook rekening houdt met die langetermijnbeleggingen, dan zijn KBC Bank en Dexia aanzienlijk blootgesteld aan mogelijke problemen met de staatsobligaties van Griekenland, Portugal, Spanje en Italië, stipt de Oeso-studie aan. KBC Bank en Dexia zijn ook blootgesteld aan risico's op Hongaars staatspapier, buiten de eurozone. De stresstest onderzocht de financiële sterkte van 91 Europese banken. Daarbij werd wel rekening gehouden met het staatspapier in de handelsportefeuille ("trading book") van elke bank, maar dus niet met de langetermijnbeleggingen in staatspapier (bijgehouden in de "banking book"). Het mogelijke verlies dat te maken heeft met de schuldencrisis komt voor alle onderzochte banken uit op 26 miljard euro in de "trading book", tegenover bijna 139 miljard euro in de "banking book", aldus de Oeso. Dexia heeft eerder gemeld eind maart slechts 69 miljoen euro aan Grieks staatspapier te bezitten in zijn trading book, tegenover liefst 3,679 miljard euro aan Griekse langetermijnbeleggingen, aldus De Morgen.