De ministers vergaderen vandaag in Brussel over nieuwe steun. Griekenland heeft dringend nood aan nieuwe noodsteun om een staking van betaling te voorkomen.

Ultieme doel blijft om de schuld tegen 2020 terug te dringen tot 120 procent van het Griekse bbp.

Kans op groen licht groot Vrijdag al lieten de Italiaanse premier Mario Monti, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Griekse premier Lucas Papademos verstaan dat de kans op groen licht groot is.

Ook minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) ziet "geen enkel alternatief". Al zullen de Grieken wel nog heel wat wetgevend werk moeten leveren. "Het is duidelijk dat er nog voorwaarden aan zullen hangen", zei hij op de VRT-radio. "De Grieken hebben nog een heel programma voor zich." Het belangrijkste is evenwel dat ze hun beloftes nakomen, klonk het.

Toegevingen van publieke en private schuldeisers

Maar het is volgens de Belgische minister "denkbaar" dat ook van de publieke en private schuldeisers nog toegevingen nodig zullen zijn. Aan de bedragen zal vermoedelijk niet veel meer veranderen, maar Vanackere ziet nog ruimte bij de geboden rentevoeten.

De inspanningen zullen ook voor de Belgische banken voelbaar zijn, maar zij hebben zich al ingedekt met minwaarden en provisies, maakte Vanackere zich sterk.

Zelf dringt de vicepremier tot slot aan op extra investeringen om de groei aan te zwengelen. "Er zijn limieten aan wat je kan vragen." Met name de Europese Commissie zal op dat vlak "nog wat uit haar pijp moeten komen", besloot hij. (Belga/KVDA)

De ministers vergaderen vandaag in Brussel over nieuwe steun. Griekenland heeft dringend nood aan nieuwe noodsteun om een staking van betaling te voorkomen. Ultieme doel blijft om de schuld tegen 2020 terug te dringen tot 120 procent van het Griekse bbp. Kans op groen licht groot Vrijdag al lieten de Italiaanse premier Mario Monti, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Griekse premier Lucas Papademos verstaan dat de kans op groen licht groot is. Ook minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) ziet "geen enkel alternatief". Al zullen de Grieken wel nog heel wat wetgevend werk moeten leveren. "Het is duidelijk dat er nog voorwaarden aan zullen hangen", zei hij op de VRT-radio. "De Grieken hebben nog een heel programma voor zich." Het belangrijkste is evenwel dat ze hun beloftes nakomen, klonk het. Toegevingen van publieke en private schuldeisers Maar het is volgens de Belgische minister "denkbaar" dat ook van de publieke en private schuldeisers nog toegevingen nodig zullen zijn. Aan de bedragen zal vermoedelijk niet veel meer veranderen, maar Vanackere ziet nog ruimte bij de geboden rentevoeten. De inspanningen zullen ook voor de Belgische banken voelbaar zijn, maar zij hebben zich al ingedekt met minwaarden en provisies, maakte Vanackere zich sterk. Zelf dringt de vicepremier tot slot aan op extra investeringen om de groei aan te zwengelen. "Er zijn limieten aan wat je kan vragen." Met name de Europese Commissie zal op dat vlak "nog wat uit haar pijp moeten komen", besloot hij. (Belga/KVDA)