Donderdagavond liep het opgehaalde bedrag aan staatsbons al op tot 4,167 miljard euro. Dat bedrag lag boven de verwachtingen van Jean Deboutte, directeur van het Agentschap van de Schuld, die donderdagnamiddag liet verstaan dat 4 miljard een al te optimistische raming zou blijken. Het is dus flink wat meer geworden.

Vrijdag is het bedrag - volgens voorlopige cijfers - verder opgelopen tot 5,035 miljard euro. Alleen op vrijdag al werd voor 868 miljoen euro ingetekend op de staatsbons. De staatsbons met een looptijd van 5 jaar waren opnieuw het meest populair.

Volgens Deboutte is er sprake van 'de grootste verkoop van schuldcertificaten sinds de invoering van de euro, en wellicht ook van de grootste operatie uit de Belgische geschiedenis'. Hij schat de definitieve cijfers rond de 5,5 miljard euro.

Tijdens een conference call vrijdagavond voegde Deboutte eraan toe dat een verkoop van die omvang een zeer uitzonderlijk fenomeen is in Europa. 'Er was bijzonder veel interesse, ook van bedrijven, maar die hebben we moeten doorsturen naar de OLO's (lineaire obligaties, nvdr), aangezien de staatsbons enkel voor particulieren bestemd zijn,' aldus de directeur van het Agentschap van de Schuld.

Vrijdag was de laatste dag waarop particuliere beleggers hebben kunnen intekenen. De intekenperiode liep van 24 november tot 2 december. (Belga/BO)

Donderdagavond liep het opgehaalde bedrag aan staatsbons al op tot 4,167 miljard euro. Dat bedrag lag boven de verwachtingen van Jean Deboutte, directeur van het Agentschap van de Schuld, die donderdagnamiddag liet verstaan dat 4 miljard een al te optimistische raming zou blijken. Het is dus flink wat meer geworden.Vrijdag is het bedrag - volgens voorlopige cijfers - verder opgelopen tot 5,035 miljard euro. Alleen op vrijdag al werd voor 868 miljoen euro ingetekend op de staatsbons. De staatsbons met een looptijd van 5 jaar waren opnieuw het meest populair.Volgens Deboutte is er sprake van 'de grootste verkoop van schuldcertificaten sinds de invoering van de euro, en wellicht ook van de grootste operatie uit de Belgische geschiedenis'. Hij schat de definitieve cijfers rond de 5,5 miljard euro.Tijdens een conference call vrijdagavond voegde Deboutte eraan toe dat een verkoop van die omvang een zeer uitzonderlijk fenomeen is in Europa. 'Er was bijzonder veel interesse, ook van bedrijven, maar die hebben we moeten doorsturen naar de OLO's (lineaire obligaties, nvdr), aangezien de staatsbons enkel voor particulieren bestemd zijn,' aldus de directeur van het Agentschap van de Schuld.Vrijdag was de laatste dag waarop particuliere beleggers hebben kunnen intekenen. De intekenperiode liep van 24 november tot 2 december. (Belga/BO)