Voor De Spaanse regering was het donderdag nagelbijten in afwachting van de resultaten van een nieuwe obligatieronde. Dinsdag slaagde Spanje er al in 3,178 miljard euro op te halen - tegen een hoge rente - met kortetermijnobligaties van 12 en 18 maanden.

De veiling van vandaag - donderdag - is belangrijker omdat ze peilt naar het vertrouwen van de beleggers in het Zuid-Europese land op de lange termijn.

Spanje kreeg donderdag in totaal 2,54 miljard euro obligaties geveild met looptijden van twee en tien jaar. Er werd voor 1,1 miljard euro opgehaald voor staatspapier dat afloopt in 2014. De resterende 1,4 miljard werd besteed aan obligaties met een termijn tot 2022. Spanje wilde via de veiling 2,5 miljard ophalen.

De rente op de leningen op tien jaar lag met 5,743 procent iets hoger dan de 5,403 procent bij een vorige veiling in januari. De vraag was 2,42 keer groter dan het aanbod. De rente op staatsobligaties voor een termijn van twee jaar bedroeg 3,463 procent, een percentage dat ongeveer overeenstemt met de veiling in oktober.

Volgens analisten heeft Spanje met de veiling van vandaag een belangrijke horde genomen, maar blijven de uitdagingen voor de economie identiek. De Spaanse regering moet namelijk tegelijk besparen en investeren om de economie aan te zwengelen.

De geslaagde veiling maakte donderdag alvast weinig indruk op de beleggers, die de index van de beurs van Madrid 2,42 procent lager stuurden tot het laagste peil in drie jaar. De Ibex-35-index van Spaanse steraandelen eindigde op 6.908,1 punten, onder de symbolische grens van 7.000 punten, en op het laagste peil sinds maart 2009. (Reuters/BO)

Voor De Spaanse regering was het donderdag nagelbijten in afwachting van de resultaten van een nieuwe obligatieronde. Dinsdag slaagde Spanje er al in 3,178 miljard euro op te halen - tegen een hoge rente - met kortetermijnobligaties van 12 en 18 maanden.De veiling van vandaag - donderdag - is belangrijker omdat ze peilt naar het vertrouwen van de beleggers in het Zuid-Europese land op de lange termijn.Spanje kreeg donderdag in totaal 2,54 miljard euro obligaties geveild met looptijden van twee en tien jaar. Er werd voor 1,1 miljard euro opgehaald voor staatspapier dat afloopt in 2014. De resterende 1,4 miljard werd besteed aan obligaties met een termijn tot 2022. Spanje wilde via de veiling 2,5 miljard ophalen.De rente op de leningen op tien jaar lag met 5,743 procent iets hoger dan de 5,403 procent bij een vorige veiling in januari. De vraag was 2,42 keer groter dan het aanbod. De rente op staatsobligaties voor een termijn van twee jaar bedroeg 3,463 procent, een percentage dat ongeveer overeenstemt met de veiling in oktober.Volgens analisten heeft Spanje met de veiling van vandaag een belangrijke horde genomen, maar blijven de uitdagingen voor de economie identiek. De Spaanse regering moet namelijk tegelijk besparen en investeren om de economie aan te zwengelen.De geslaagde veiling maakte donderdag alvast weinig indruk op de beleggers, die de index van de beurs van Madrid 2,42 procent lager stuurden tot het laagste peil in drie jaar. De Ibex-35-index van Spaanse steraandelen eindigde op 6.908,1 punten, onder de symbolische grens van 7.000 punten, en op het laagste peil sinds maart 2009. (Reuters/BO)