Het Spaanse bruto binnenlands product (bbp) is de laatste drie maanden van het jaar toegenomen met 0,6 procent in vergelijking met een kwartaal eerder. Daarmee raakt de Spaanse economie goed op dreef na twee voorgaande kwartalen met 0,5 procent groei.

Reden te over voor de Spaanse centrale bank om de groeiprognoses voor het volledige jaar 2014 opwaarts bij te stellen van 1,3 tot 1,4 procent. Voor volgend jaar wordt de groeiprognose van 2 procent gehandhaafd.

Spanje blijkt met een groter-dan-verwachte groeisprint tegen het einde van het jaar in staat de zorgen over een terugval - als gevolg van een groeivertraging binnen de eurozone (onder meer in Frankrijk) - van zich af te schudden.

Het Europese zorgenkind Spanje heeft zich na een zes jaar durende strijd overigens ontpopt tot een van de snelst groeiende economieën in de eurozone.

Spanje dankt het aanhoudend herstel in de eerste plaats aan de toenemende binnenlandse vraag. Aangezien het land voor gas en olie aan gewezen is op import, heeft het ook baat bij de kelderende olieprijzen op de internationale markten.

Het rapport van de centrale bank is een opsteker voor de huidige regering-Rajoy, want volgend jaar vinden er nationale verkiezingen plaats. Rest de vraag of Rajoy bij die verkiezingen beloond dan wel afgestraft wordt voor de strikte bezuinigingsmaatregelen, die volgens hem en zijn ministers geleid hebben tot een opmerkelijk herstel van de economie van het land.

Het Zuid-Europese land kampt, ondanks de ecomische groei, namelijk nog steeds met een werkloosheidsgraad van ruim 20 procent.

(Reuters/BO)

Het Spaanse bruto binnenlands product (bbp) is de laatste drie maanden van het jaar toegenomen met 0,6 procent in vergelijking met een kwartaal eerder. Daarmee raakt de Spaanse economie goed op dreef na twee voorgaande kwartalen met 0,5 procent groei. Reden te over voor de Spaanse centrale bank om de groeiprognoses voor het volledige jaar 2014 opwaarts bij te stellen van 1,3 tot 1,4 procent. Voor volgend jaar wordt de groeiprognose van 2 procent gehandhaafd.Spanje blijkt met een groter-dan-verwachte groeisprint tegen het einde van het jaar in staat de zorgen over een terugval - als gevolg van een groeivertraging binnen de eurozone (onder meer in Frankrijk) - van zich af te schudden.Het Europese zorgenkind Spanje heeft zich na een zes jaar durende strijd overigens ontpopt tot een van de snelst groeiende economieën in de eurozone. Spanje dankt het aanhoudend herstel in de eerste plaats aan de toenemende binnenlandse vraag. Aangezien het land voor gas en olie aan gewezen is op import, heeft het ook baat bij de kelderende olieprijzen op de internationale markten.Het rapport van de centrale bank is een opsteker voor de huidige regering-Rajoy, want volgend jaar vinden er nationale verkiezingen plaats. Rest de vraag of Rajoy bij die verkiezingen beloond dan wel afgestraft wordt voor de strikte bezuinigingsmaatregelen, die volgens hem en zijn ministers geleid hebben tot een opmerkelijk herstel van de economie van het land.Het Zuid-Europese land kampt, ondanks de ecomische groei, namelijk nog steeds met een werkloosheidsgraad van ruim 20 procent. (Reuters/BO)