Volgens de prognoses van de Spaanse regering stijgt de staatsschuld eind 2012 tot 79,8 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Dat is een toename met 11 procentpunten in vergelijking met eind 2011. Het is van 1990 geleden dat Spanje nog een schuld van die omvang diende te torsen.

Spanje zag de staatsschuld de afgelopen jaren sterk oplopen door de economische malaise en een pijnlijke vastgoedcrisis. Daardoor stijgen de uitgaven en dalen de belastinginkomsten van het Zuid-Europese land.

Begrotingstekort
Minister van Begroting Christobal Montoro wees er dinsdag in de marge van de voorstelling van de begroting op dat de Spaanse staatsschuld onder het gemiddelde van de eurozone (90,4 procent) blijft. Dat neemt niet weg dat de Spaanse regering het begrotingstekort moet terugdringen van 8,5 procent in 2011 tot 5,3 procent in 2012. Om aan de Europese normen te voldoen wordt de lidstaten van de eurozone een begrotingstekort van maximaal 3 procent in 2013 opgelegd.

Nieuwe besparingsronde

In een interview met The Wall Street Journal waarschuwde minister van Financiën Luis de Guindos er dinsdag voor dat de maatregelen om de begroting in orde te krijgen de economie van zijn land pijn zullen doen. De nieuwe besparingsronde van 27 miljard euro die de centrum-rechtse regering aankondigde, komt bovenop de bestaande maatregelen die eerder al werden doorgevoerd.

Recessie en werkloosheid

Nog meer besparen ligt niet voor de hand in een land dat in het eerste kwartaal van 2012 - voor de tweede maal in twee jaar tijd - in een periode van recessie terechtkwam. Bovendien kampt Spanje met een werkloosheidsgraad van 23 procent. (BO)

Volgens de prognoses van de Spaanse regering stijgt de staatsschuld eind 2012 tot 79,8 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Dat is een toename met 11 procentpunten in vergelijking met eind 2011. Het is van 1990 geleden dat Spanje nog een schuld van die omvang diende te torsen.Spanje zag de staatsschuld de afgelopen jaren sterk oplopen door de economische malaise en een pijnlijke vastgoedcrisis. Daardoor stijgen de uitgaven en dalen de belastinginkomsten van het Zuid-Europese land. Begrotingstekort Minister van Begroting Christobal Montoro wees er dinsdag in de marge van de voorstelling van de begroting op dat de Spaanse staatsschuld onder het gemiddelde van de eurozone (90,4 procent) blijft. Dat neemt niet weg dat de Spaanse regering het begrotingstekort moet terugdringen van 8,5 procent in 2011 tot 5,3 procent in 2012. Om aan de Europese normen te voldoen wordt de lidstaten van de eurozone een begrotingstekort van maximaal 3 procent in 2013 opgelegd.Nieuwe besparingsrondeIn een interview met The Wall Street Journal waarschuwde minister van Financiën Luis de Guindos er dinsdag voor dat de maatregelen om de begroting in orde te krijgen de economie van zijn land pijn zullen doen. De nieuwe besparingsronde van 27 miljard euro die de centrum-rechtse regering aankondigde, komt bovenop de bestaande maatregelen die eerder al werden doorgevoerd.Recessie en werkloosheidNog meer besparen ligt niet voor de hand in een land dat in het eerste kwartaal van 2012 - voor de tweede maal in twee jaar tijd - in een periode van recessie terechtkwam. Bovendien kampt Spanje met een werkloosheidsgraad van 23 procent. (BO)