Woensdag klom de Spaanse rente voor tienjarige obligaties tot net boven de gevreesde grens van 6 procent. Een rente van die omvang wordt door economen en analisten als onhoudbaar beschouwd.

Dat de rente op het Spaanse staatspapier fors oploopt, heeft te maken met de penibele toestand waarin de Spaanse banksector verkeert.

De regering in Madrid dwingt de banken namelijk extra reserves aan te leggen om zich in te dekken tegen hun blootstelling aan de geteisterde vastgoedsector. Volgens de zakenkrant Cinco Dias zouden de extra reserves ongeveer 35 miljard euro bedragen. Dat bedrag komt bovenop de 53,8 miljard die tijdens een vorige hervorming in februari werd opgelegd.

Beleggers staan sceptisch tegenover de waarde van de vastgoedactiva die de banken verworven hebben tijdens de vastgoedbubbel die in 2008 uit elkaar is gespat. (Belga/BO)

Woensdag klom de Spaanse rente voor tienjarige obligaties tot net boven de gevreesde grens van 6 procent. Een rente van die omvang wordt door economen en analisten als onhoudbaar beschouwd.Dat de rente op het Spaanse staatspapier fors oploopt, heeft te maken met de penibele toestand waarin de Spaanse banksector verkeert.De regering in Madrid dwingt de banken namelijk extra reserves aan te leggen om zich in te dekken tegen hun blootstelling aan de geteisterde vastgoedsector. Volgens de zakenkrant Cinco Dias zouden de extra reserves ongeveer 35 miljard euro bedragen. Dat bedrag komt bovenop de 53,8 miljard die tijdens een vorige hervorming in februari werd opgelegd. Beleggers staan sceptisch tegenover de waarde van de vastgoedactiva die de banken verworven hebben tijdens de vastgoedbubbel die in 2008 uit elkaar is gespat. (Belga/BO)