De Spaanse economie is in het tweede kwartaal met 0,1 procent gekrompen tegenover het vorige kwartaal. Dat blijkt uit een prognose van de Spaanse nationale bank.

In het eerste kwartaal 2013 noteerde Spanje nog een terugval van het bbp met 0,5 procent. De recessie mag dan wel minder diep snijden in het Spaans economisch weefsel, intussen kampen de Spanjaarden al voor het achtste opeenvolgende kwartaal met een economische krimp.

De lichte krimp van 0,1 procent in het tweede kwartaal is beter dan de terugval met 0,3 procent waar analisten op hadden gerekend. De beter dan verwachte cijfers zouden in de eerste plaats te danken zijn aan de aantrekkende uitvoer.

De Spaanse premier Mariano Rajoy rekent op een toenemende export en een bloeiend toerisme om Spanje uit het dal van de crisis te halen. De economische malaise begon in 2008, nadat de Spaanse vastgoedmarkt er een decennium lang in slaagde te 'boomen'. Later moest Spanje een beroep doen op Europese noodhulp om de zwaar gehavende bankensector van de ondergang te redden.

De langetermijnrente noteerde dinsdagmorgen onveranderd op 4,6 procent.

Op donderdag 25 juli worden de Spaanse werkloosheidscijfers bekendgemaakt. Analisten gepolst door Bloomberg houden er rekening mee dat de werkooosheidsgraad stijgt tot 27,2 procent.(Bloomberg/BO)

De Spaanse economie is in het tweede kwartaal met 0,1 procent gekrompen tegenover het vorige kwartaal. Dat blijkt uit een prognose van de Spaanse nationale bank. In het eerste kwartaal 2013 noteerde Spanje nog een terugval van het bbp met 0,5 procent. De recessie mag dan wel minder diep snijden in het Spaans economisch weefsel, intussen kampen de Spanjaarden al voor het achtste opeenvolgende kwartaal met een economische krimp. De lichte krimp van 0,1 procent in het tweede kwartaal is beter dan de terugval met 0,3 procent waar analisten op hadden gerekend. De beter dan verwachte cijfers zouden in de eerste plaats te danken zijn aan de aantrekkende uitvoer. De Spaanse premier Mariano Rajoy rekent op een toenemende export en een bloeiend toerisme om Spanje uit het dal van de crisis te halen. De economische malaise begon in 2008, nadat de Spaanse vastgoedmarkt er een decennium lang in slaagde te 'boomen'. Later moest Spanje een beroep doen op Europese noodhulp om de zwaar gehavende bankensector van de ondergang te redden. De langetermijnrente noteerde dinsdagmorgen onveranderd op 4,6 procent. Op donderdag 25 juli worden de Spaanse werkloosheidscijfers bekendgemaakt. Analisten gepolst door Bloomberg houden er rekening mee dat de werkooosheidsgraad stijgt tot 27,2 procent.(Bloomberg/BO)