Vrijdag kreeg Madrid - via een korte teleconferentie - te horen dat de ministers van Financiën van de eurolanden instemmen met het plan van 100 miljard euro om de noodlijdende Spaanse bankensector van de ondergang te redden.

De looptijd van de leningen zal gemiddeld 12,5 jaar bedragen, over de rente daarop is voorlopig niets bekend. In afwachting van de inwerkingtreding van het permanente noodfonds ESM komt het Europese steungeld uit de kas van het voorlopige EFSF-noodfonds.

Voorwaarden

Aan de financiële steun zijn wel enkele strikte voorwaarden verbonden:

- de betrokken banken moeten een diepgaande herstructurering doorvoeren
- de toxische activa moeten afgescheiden worden
- de regulering van en het toezicht op de bankensector moet versterkt worden.

Niet enkel de banken, ook de regering wordt de komende maanden en jaren aan Europese controle onderworpen. Dat betekent dat Madrid het begrotingstekort tegen 2014 moet terugdringen tot minder dan drie procent, en dat er structurele hervormingen moet volgen die in de Europese sociaaleconomische aanbevelingen van eind mei te vinden zijn.

Spanje blijft in recessie

Ondanks het Europese groene licht is er weinig kans dat de Spaanse hoop binnen afzienbare tijd opflakkert. De Spaanse minister van Financiën Cristobal Montoro kwam vrijdag namelijk met bijgestelde groeiprognoses voor de economie van het land voor de dag. Uit die prognoses blijkt dat de Spaanse economie volgend jaar met 0,5 procent zal krimpen i.p.v. met 0,2 procent te groeien. Spanje blijft dus ook in 2013 in recessie.

Euro zakt

De markten reageerden teleurgesteld op de lagere groeiprognoses, waardoor de euro voor het eerst sinds juni 2010 onder de 1,2150 dollar uitkwam. Ook ten opzichte van de Japanse munt moest de euro terrein prijsgeven tot 95,42 yen, het laagste peil sinds eind november 2000.

Vrijdagnamiddag klom de Spaanse rente op staatsobligaties van tien jaar tot boven de kritieke - of fatale - grens van 7 procent. Opnieuw een teken dat het vertrouwen in Spanje en de eurozone helemaal zoek is.

De beurs van Madrid moest tegen het einde van de handelsdag een verlies van 5,82 procent incasseren, terwijl ook de Bel20 op Euronext Brussel met 1,89 procent in de min ging. (Belga/BO)

Vrijdag kreeg Madrid - via een korte teleconferentie - te horen dat de ministers van Financiën van de eurolanden instemmen met het plan van 100 miljard euro om de noodlijdende Spaanse bankensector van de ondergang te redden. De looptijd van de leningen zal gemiddeld 12,5 jaar bedragen, over de rente daarop is voorlopig niets bekend. In afwachting van de inwerkingtreding van het permanente noodfonds ESM komt het Europese steungeld uit de kas van het voorlopige EFSF-noodfonds. VoorwaardenAan de financiële steun zijn wel enkele strikte voorwaarden verbonden: - de betrokken banken moeten een diepgaande herstructurering doorvoeren - de toxische activa moeten afgescheiden worden - de regulering van en het toezicht op de bankensector moet versterkt worden. Niet enkel de banken, ook de regering wordt de komende maanden en jaren aan Europese controle onderworpen. Dat betekent dat Madrid het begrotingstekort tegen 2014 moet terugdringen tot minder dan drie procent, en dat er structurele hervormingen moet volgen die in de Europese sociaaleconomische aanbevelingen van eind mei te vinden zijn. Spanje blijft in recessieOndanks het Europese groene licht is er weinig kans dat de Spaanse hoop binnen afzienbare tijd opflakkert. De Spaanse minister van Financiën Cristobal Montoro kwam vrijdag namelijk met bijgestelde groeiprognoses voor de economie van het land voor de dag. Uit die prognoses blijkt dat de Spaanse economie volgend jaar met 0,5 procent zal krimpen i.p.v. met 0,2 procent te groeien. Spanje blijft dus ook in 2013 in recessie.Euro zaktDe markten reageerden teleurgesteld op de lagere groeiprognoses, waardoor de euro voor het eerst sinds juni 2010 onder de 1,2150 dollar uitkwam. Ook ten opzichte van de Japanse munt moest de euro terrein prijsgeven tot 95,42 yen, het laagste peil sinds eind november 2000. Vrijdagnamiddag klom de Spaanse rente op staatsobligaties van tien jaar tot boven de kritieke - of fatale - grens van 7 procent. Opnieuw een teken dat het vertrouwen in Spanje en de eurozone helemaal zoek is.De beurs van Madrid moest tegen het einde van de handelsdag een verlies van 5,82 procent incasseren, terwijl ook de Bel20 op Euronext Brussel met 1,89 procent in de min ging. (Belga/BO)