De zogenaamde 'bad loans', die via de vastgoedcrisis mee de wereldwijde financiële crisis van 2008 hielpen uitdijen, zijn in juni van dit jaar toegenomen tot 11,6 procent tegenover 11,2 procent in mei.

Daarmee hebben de Spaanse banken meer dan 176 miljard euro rommelkredieten in portefeuille. In juni vorig jaar bedroeg dat percentage 9,7 procent.

Spanje kende tussen 1999 en 2008 een ware vastgoedboom, waardoor de gemiddelde woningprijzen 140 procent hoger piekten. Sinds de aanvang van de wereldwijde financiële ellende in september 2008 zijn de prijzen met ongeveer 30 procent gedaald.

Sommige banken, waaronder ook de relatief ongehavende zoals de BBVA , hebben al laten verstaan dat het aantal rommelkredieten - en die gerelateerd aan hypotheekleningen in het bijzonder - mogelijk blijven stijgen tot in het eerste kwartaal 2014.

Volgens bepaalde economen klautert Spanje later dit jaar uit het dal van de recessie, al blijft het Zuid-Europese land op dit moment kampen met een torenhoge werkloosheidsgraad. (Reuters/BO)

De zogenaamde 'bad loans', die via de vastgoedcrisis mee de wereldwijde financiële crisis van 2008 hielpen uitdijen, zijn in juni van dit jaar toegenomen tot 11,6 procent tegenover 11,2 procent in mei. Daarmee hebben de Spaanse banken meer dan 176 miljard euro rommelkredieten in portefeuille. In juni vorig jaar bedroeg dat percentage 9,7 procent.Spanje kende tussen 1999 en 2008 een ware vastgoedboom, waardoor de gemiddelde woningprijzen 140 procent hoger piekten. Sinds de aanvang van de wereldwijde financiële ellende in september 2008 zijn de prijzen met ongeveer 30 procent gedaald.Sommige banken, waaronder ook de relatief ongehavende zoals de BBVA , hebben al laten verstaan dat het aantal rommelkredieten - en die gerelateerd aan hypotheekleningen in het bijzonder - mogelijk blijven stijgen tot in het eerste kwartaal 2014. Volgens bepaalde economen klautert Spanje later dit jaar uit het dal van de recessie, al blijft het Zuid-Europese land op dit moment kampen met een torenhoge werkloosheidsgraad. (Reuters/BO)