De Spaanse banken komen samen 60 miljard tekort om te voldoen aan de kapitaalnormen van de stresstests. Dat heeft het consultancybedrijf Oliver Wyman berekend.

Bankia zit zoals verwacht in de moeilijkste papieren met een tekort van 24,7 miljard euro. Catalunyabank en NCG Banco kampen met een minder - maar nog steeds aanzienlijk - tekort van respectievelijk 10,825 en 7,176 miljard euro.

De banken Grupo Santander, BBVA, Caixabank, Kutxabank, Sabadell, Bankinter en Unicaja zijn geslaagd in de stresstests en hebben geen extra kapitaal nodig.

De onafhankelijke stresstest maakt deel uit van een aantal voorwaarden waaraan Spanje moet voldoen om zijn bankensysteem aan het Europees infuus te mogen leggen. De geplande Europese bailout stemt overeen met 100 miljard euro.

Een 'voorlopige' stresstest die in juni door consultants Oliver Wyman en Roland Berger Strategy Consultants werd afgenomen, liet een gelijkaardig resultaat (62 miljard euro) zien.

In de stresstest werden de Spaanse banken onderworpen aan een 'worst case scenario' waarin de Spaanse economie drie jaar op rij krimpt.

Jean-Claude Juncker, voorzitter van de eurogroep, noemde de resultaten van de stresstests alvast 'geruststellend' . Volgens Juncker zou het volledige steunpakket ruim voldoende moeten zijn om de kapitaalbehoeften van de Spaanse banken te dekken.(Bloomberg/BO)

De Spaanse banken komen samen 60 miljard tekort om te voldoen aan de kapitaalnormen van de stresstests. Dat heeft het consultancybedrijf Oliver Wyman berekend.Bankia zit zoals verwacht in de moeilijkste papieren met een tekort van 24,7 miljard euro. Catalunyabank en NCG Banco kampen met een minder - maar nog steeds aanzienlijk - tekort van respectievelijk 10,825 en 7,176 miljard euro.De banken Grupo Santander, BBVA, Caixabank, Kutxabank, Sabadell, Bankinter en Unicaja zijn geslaagd in de stresstests en hebben geen extra kapitaal nodig. De onafhankelijke stresstest maakt deel uit van een aantal voorwaarden waaraan Spanje moet voldoen om zijn bankensysteem aan het Europees infuus te mogen leggen. De geplande Europese bailout stemt overeen met 100 miljard euro.Een 'voorlopige' stresstest die in juni door consultants Oliver Wyman en Roland Berger Strategy Consultants werd afgenomen, liet een gelijkaardig resultaat (62 miljard euro) zien. In de stresstest werden de Spaanse banken onderworpen aan een 'worst case scenario' waarin de Spaanse economie drie jaar op rij krimpt. Jean-Claude Juncker, voorzitter van de eurogroep, noemde de resultaten van de stresstests alvast 'geruststellend' . Volgens Juncker zou het volledige steunpakket ruim voldoende moeten zijn om de kapitaalbehoeften van de Spaanse banken te dekken.(Bloomberg/BO)