Afgelopen vrijdag liet de Spaanse regering weten dat het begrotingstekort weleens zou kunnen oplopen tot boven de 8 procent, na een eerdere raming van 6 procent.

In zijn eerste interview (sinds de verkiezingsoverwinning van de Conservatieven in november) met radiozender Cadena Ser liet de minister van Economie maandag verstaan dat het geraamde begrotingstekort van 8 procent allicht een te positieve schatting is.

De Guindos voegde er wel aan toe dat hij hoopt dat het tekort niet al te ver boven de 8 procent uitkomt. Hij bevestigde ook de prognoses van de analisten die een terugval van het bbp in het eerste kwartaal van 2012 voorspellen, na negatieve cijfers in het laatste kwartaal van 2011. Daardoor belandt de vierde economie van de eurozone zo goed als zeker in een periode van recessie.

Maandag kwam minister van Financiën Cristobal Montoro op zijn beurt aandragen met de mededeling dat er een nieuw pakket maatregelen volgt om het gat in de begroting te dichten. De nieuwe maatregelen worden donderdag toegelicht. Het besparingspakket dat de regering-Rajoy afgelopen vrijdag aankondigde, moet 8,9 miljard euro opleveren om op korte termijn 1 procent van het begrotingstekort weg te werken.

Spanje kwam in hevig stormweer terecht nadat de vorige - socialistische - regering niet in staat bleek een van de grootse begrotingstekorten van de eurozone uit te zuiveren via verregaande besparingsmaatregelen en belastingverhogingen.

Met een werkloosheidsgraad van 22 procent telt Spanje vandaag 5 miljoen werklozen, wat overeenstemt met bijna een derde van het totale aantal werklozen in de 17 landen van de eurozone.(Bloomberg/BO)

Afgelopen vrijdag liet de Spaanse regering weten dat het begrotingstekort weleens zou kunnen oplopen tot boven de 8 procent, na een eerdere raming van 6 procent.In zijn eerste interview (sinds de verkiezingsoverwinning van de Conservatieven in november) met radiozender Cadena Ser liet de minister van Economie maandag verstaan dat het geraamde begrotingstekort van 8 procent allicht een te positieve schatting is.De Guindos voegde er wel aan toe dat hij hoopt dat het tekort niet al te ver boven de 8 procent uitkomt. Hij bevestigde ook de prognoses van de analisten die een terugval van het bbp in het eerste kwartaal van 2012 voorspellen, na negatieve cijfers in het laatste kwartaal van 2011. Daardoor belandt de vierde economie van de eurozone zo goed als zeker in een periode van recessie. Maandag kwam minister van Financiën Cristobal Montoro op zijn beurt aandragen met de mededeling dat er een nieuw pakket maatregelen volgt om het gat in de begroting te dichten. De nieuwe maatregelen worden donderdag toegelicht. Het besparingspakket dat de regering-Rajoy afgelopen vrijdag aankondigde, moet 8,9 miljard euro opleveren om op korte termijn 1 procent van het begrotingstekort weg te werken.Spanje kwam in hevig stormweer terecht nadat de vorige - socialistische - regering niet in staat bleek een van de grootse begrotingstekorten van de eurozone uit te zuiveren via verregaande besparingsmaatregelen en belastingverhogingen.Met een werkloosheidsgraad van 22 procent telt Spanje vandaag 5 miljoen werklozen, wat overeenstemt met bijna een derde van het totale aantal werklozen in de 17 landen van de eurozone.(Bloomberg/BO)