Dragonetti is te gast naar aanleiding van de 81e Boekenbeurs, die zondag van start gaat.

"Hoe dan ook is dat geen probleem voor de uitgevers. Van onze 68 leden zijn de meeste winstgevend. De 20-80-regel bestaat trouwens niet alleen in het boekenvak. Als we de farmasector bijvoorbeeld onder de loep leggen, dan zie je dat een beperkt aantal medicijnen grote concerns recht houdt. Dat slechts 20 procent van de boeken staat voor 80 procent van de rendabiliteit bij uitgevers, kan je niet toepassen op alle soorten boeken. Bij de romans kan het zijn dat maar 10 procent winstgevend is. Bij poëzie is dat nog een ander verhaal."

Dragonetti voelt zich een gepassioneerd uitgever en ondernemer.

"In principe denk ik dat er nooit genoeg boeken kunnen uitkomen. Maar de overproductie is in sommige segmenten wel een probleem. In Frankrijk komen er bijvoorbeeld 5.000 strips per jaar uit, dat zijn er 165 per geopende winkeldag. Dat valt niet vol te houden," zegt Dragonetti. Maar de overproductie zit niet alleen bij de strips, de sector waarin hij zelf actief is met de uitgave onder meer Jommeke en Lucky Luke.

"Ook in de fictie komen er te veel boeken uit. En de kookboeken zijn zo succesvol dat iedereen die wil uitgeven. En dan ga je wel een aantal boeken te veel hebben."

Alexis Dragonetti in Z-Talk Goossens vanaf zaterdagochtend 11 uur op Kanaal Z, of nu al hieronder:

Dragonetti is te gast naar aanleiding van de 81e Boekenbeurs, die zondag van start gaat. "Hoe dan ook is dat geen probleem voor de uitgevers. Van onze 68 leden zijn de meeste winstgevend. De 20-80-regel bestaat trouwens niet alleen in het boekenvak. Als we de farmasector bijvoorbeeld onder de loep leggen, dan zie je dat een beperkt aantal medicijnen grote concerns recht houdt. Dat slechts 20 procent van de boeken staat voor 80 procent van de rendabiliteit bij uitgevers, kan je niet toepassen op alle soorten boeken. Bij de romans kan het zijn dat maar 10 procent winstgevend is. Bij poëzie is dat nog een ander verhaal."Dragonetti voelt zich een gepassioneerd uitgever en ondernemer. "In principe denk ik dat er nooit genoeg boeken kunnen uitkomen. Maar de overproductie is in sommige segmenten wel een probleem. In Frankrijk komen er bijvoorbeeld 5.000 strips per jaar uit, dat zijn er 165 per geopende winkeldag. Dat valt niet vol te houden," zegt Dragonetti. Maar de overproductie zit niet alleen bij de strips, de sector waarin hij zelf actief is met de uitgave onder meer Jommeke en Lucky Luke. "Ook in de fictie komen er te veel boeken uit. En de kookboeken zijn zo succesvol dat iedereen die wil uitgeven. En dan ga je wel een aantal boeken te veel hebben."