Om preciezer te zijn telt het Belgische wagenpark 15 procent bedrijfswagens. Dat zijn er in totaal 770.000, waarvan 6 procent leasewagens zijn en 9 procent werd ingeschreven op naam van andere rechtspersonen, zoals bijvoorbeeld vennootschappen. Nog eens 6 procent, of 325.000 wagens, staat ingeschreven op naam van zelfstandigen. De resterende 79 procent zijn privéwagens.

Volgens de onderzoekers ontkrachten de cijfers de veronderstelling dat de helft van het wagenpark in ons land uit bedrijfswagens bestaat. De oorzaak van het misverstand moet worden gezocht bij een interpretatie van gegegevens. "Hierbij verwart men het totale rijdende wagenpark (5,3 miljoen) met de nieuwe wagenverkoop (ruim 0,5 miljoen) in een gegeven jaar. In 2010 werd, inclusief zelfstandigen, ongeveer 42 procent van de nieuw verkochte wagens ingeschreven op naam van een bedrijf, terwijl hun aandeel in het totale wagenpark 21 procent bedraagt", luidt het.

Ook de impact van bedrijfswagens op het milieu zou geringer zijn dan algemeen wordt aangenomen. Bedrijfswagens zijn gemiddeld vier jaar jonger. Daardoor voldoen ze aan recentere en dus strengere milieunormen, aldus de onderzoekers. (Belga/BO)

Om preciezer te zijn telt het Belgische wagenpark 15 procent bedrijfswagens. Dat zijn er in totaal 770.000, waarvan 6 procent leasewagens zijn en 9 procent werd ingeschreven op naam van andere rechtspersonen, zoals bijvoorbeeld vennootschappen. Nog eens 6 procent, of 325.000 wagens, staat ingeschreven op naam van zelfstandigen. De resterende 79 procent zijn privéwagens. Volgens de onderzoekers ontkrachten de cijfers de veronderstelling dat de helft van het wagenpark in ons land uit bedrijfswagens bestaat. De oorzaak van het misverstand moet worden gezocht bij een interpretatie van gegegevens. "Hierbij verwart men het totale rijdende wagenpark (5,3 miljoen) met de nieuwe wagenverkoop (ruim 0,5 miljoen) in een gegeven jaar. In 2010 werd, inclusief zelfstandigen, ongeveer 42 procent van de nieuw verkochte wagens ingeschreven op naam van een bedrijf, terwijl hun aandeel in het totale wagenpark 21 procent bedraagt", luidt het.Ook de impact van bedrijfswagens op het milieu zou geringer zijn dan algemeen wordt aangenomen. Bedrijfswagens zijn gemiddeld vier jaar jonger. Daardoor voldoen ze aan recentere en dus strengere milieunormen, aldus de onderzoekers. (Belga/BO)