Sinds augustus 2011 was short selling verboden in België, Frankrijk, Italië en Spanje. Shorten is een strategie waarbij de belegger aandelen verkoopt die hij zelf niet bezit, maar heeft geleend. Het is de bedoeling van de short seller om hetzelfde aandeel later tegen een lager koers terug te kopen. Het verbod kwam er nadat het speculeren op een koersval voor te veel volatiliteit zorgde op de financiële markten.

Net zoals de Franse beurstoezichthouder AMF eerder al deed, heft nu ook de FSMA dat verbod op. De Belgische toezichthouder haalt de verminderde volatiliteit en de coherente aanpak in de Euronext- zone als redenen aan om het shorten niet langer te verbieden.

Toch blijft het shorten aan regels gebonden. Er komt een meldplicht voor grote 'netto-shortposities' in Belgische financiële aandelen, en er gelden beperkingen voor 'naakt' shorten. Naakt shorten houdt in dat de belegger aandelen verkoopt die hij zelf eerst niet geleend had.

Beleggers zullen via een zogenaamde 'locate rule' moeten bewijzen dat de verkochte aandelen wel degelijk geleverd zullen worden. Op die manier wil de FMSA marktverstoringen voorkomen. (Belga/BO)

Sinds augustus 2011 was short selling verboden in België, Frankrijk, Italië en Spanje. Shorten is een strategie waarbij de belegger aandelen verkoopt die hij zelf niet bezit, maar heeft geleend. Het is de bedoeling van de short seller om hetzelfde aandeel later tegen een lager koers terug te kopen. Het verbod kwam er nadat het speculeren op een koersval voor te veel volatiliteit zorgde op de financiële markten. Net zoals de Franse beurstoezichthouder AMF eerder al deed, heft nu ook de FSMA dat verbod op. De Belgische toezichthouder haalt de verminderde volatiliteit en de coherente aanpak in de Euronext- zone als redenen aan om het shorten niet langer te verbieden. Toch blijft het shorten aan regels gebonden. Er komt een meldplicht voor grote 'netto-shortposities' in Belgische financiële aandelen, en er gelden beperkingen voor 'naakt' shorten. Naakt shorten houdt in dat de belegger aandelen verkoopt die hij zelf eerst niet geleend had. Beleggers zullen via een zogenaamde 'locate rule' moeten bewijzen dat de verkochte aandelen wel degelijk geleverd zullen worden. Op die manier wil de FMSA marktverstoringen voorkomen. (Belga/BO)