Schuldherschikking geen taboe meer

Het wordt met de minuut onwaarschijnlijker dat landen als Griekenland, Ierland en Portugal hun schulden ooit kunnen aflossen. Een schuldherschikking lijkt alleen nog een kwestie van tijd.

Het gemak waarmee er op de Country Risk Conference 2011 in Parijs over een debt restructuring van bepaalde eurolanden gesproken werd, was opvallend. De sfeer was nochtans redelijk optimistisch tijdens de jaarlijkse conferentie die de Franse kredietverzekeraar Coface organiseert. De wereldeconomie is in 2010 met 4 procent gegroeid, en voor 2011 verwacht Yves Zlotowski, de chief economist van Coface, een groei met 3,4 procent. Voor 2011 voorspelt Zlotowski een economische groei van 1,4 procent in de eurozone (tegen 1,7 procent in 2010).

De lagere groeivooruitzichten hebben alles te maken met de hoge schuldenlast van verschillende Europese landen. Vooral Griekenland, Ierland en Portugal zijn probleemgevallen. “De markten geloven niet dat de Grieken, Ieren of Portugezen ooit hun schulden kunnen aflossen, en ze hebben hoogstwaarschijnlijk gelijk”, zei François Heisbourg, adviseur bij de Foundation for Strategic Research, “Europa verplicht die landen bovendien om steeds grotere schulden tegen een vrij hoge rentelast op te bouwen.”

Daarom houden economen en analisten steeds meer rekening met een schuldherschikking. Volgens Laurence Boone, chief economist van Barclays Capital, worden schuldherschikkingen mogelijk vanaf 2013, na de invoering van het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM). Boone denkt dat Europa een eventuele schuldherstructurering op een vriendelijke, softe manier zal willen organiseren, door bv. de looptijd van de obligaties te verlengen. Agressievere vormen van schuldherstructurering zoals een schuldvermindering, zijn volgens haar niet aan de orde.

Volgens de Italiaanse professor Boeri impliceert een schuldherschikking van een land een (tijdelijke) exit uit de eurozone. Maar Michaël Hüther, directeur van het Institute for Economic Research uit Keulen, wijst erop dat dit wettelijk en praktisch niet mogelijk is. Geen enkel land kan verplicht worden de eurozone te verlaten. Bovendien zou een gedwongen exit de problemen van het land in kwestie alleen maar groter maken: “Een feitelijke devaluatie zou betekenen dat een land zijn schulden moet afbetalen in een sterkere munt dan de zijne, en tegen hogere rentelasten. Dan is het einde helemaal zoek.”

PC

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content