De ZEW-index van het gelijknamige instituut uit Mannheim daalde van -9 in juni tot -15,1 in juli, het laagste peil sinds janiuari 2009. Analisten gepolst door Bloomberg hielden rekening met een terugval tot -12,5. Als de index op 0 staat, zijn er evenveel optimistische als pessimistische investeerders. Bij een score van -15,1 zijn er 15 procent meer pessimisten.

Volgens Jennifer McKeown, econome bij Capital Economics in Londen, weerspiegelt de terugval van de ZEW-index de angst dat de perikelen rond de noodlijdende landen van de eurozone weleens de Duitse economie zouden kunnen aantasten. "Als Duitsland zijn rol als de locomotief van de eurozone niet meer kan waarmaken, komt de economische groei de komende kwartalen mogelijk tot stilstand," verduidelijkt ze.

In juni stelde de Bundesbank haar groeiprognoses voor Duitsland nog opwaarts bij van 2,5 tot 3,1 procent. Volgens berekeningen van de Europese Centrale Bank (ECB) groeit het bbp van de eurozone in 2011 met 1,9 procent.

De ZEW-deelindex, die naar de boordeling van de huidige economische situatie peilt, liet in juni een lichte stijging van 87,6 tot 90,6 zien.

Het teleurstellende rapport van het ZEW-instituut had nauwelijks invloed op de koers van de Europese eenheidsmunt. Kort na het bekendmaken ervan bleef de euro vrijwel stabiel op 1,4192 dollar.

(bloomberg/BO)

De ZEW-index van het gelijknamige instituut uit Mannheim daalde van -9 in juni tot -15,1 in juli, het laagste peil sinds janiuari 2009. Analisten gepolst door Bloomberg hielden rekening met een terugval tot -12,5. Als de index op 0 staat, zijn er evenveel optimistische als pessimistische investeerders. Bij een score van -15,1 zijn er 15 procent meer pessimisten.Volgens Jennifer McKeown, econome bij Capital Economics in Londen, weerspiegelt de terugval van de ZEW-index de angst dat de perikelen rond de noodlijdende landen van de eurozone weleens de Duitse economie zouden kunnen aantasten. "Als Duitsland zijn rol als de locomotief van de eurozone niet meer kan waarmaken, komt de economische groei de komende kwartalen mogelijk tot stilstand," verduidelijkt ze.In juni stelde de Bundesbank haar groeiprognoses voor Duitsland nog opwaarts bij van 2,5 tot 3,1 procent. Volgens berekeningen van de Europese Centrale Bank (ECB) groeit het bbp van de eurozone in 2011 met 1,9 procent.De ZEW-deelindex, die naar de boordeling van de huidige economische situatie peilt, liet in juni een lichte stijging van 87,6 tot 90,6 zien. Het teleurstellende rapport van het ZEW-instituut had nauwelijks invloed op de koers van de Europese eenheidsmunt. Kort na het bekendmaken ervan bleef de euro vrijwel stabiel op 1,4192 dollar.(bloomberg/BO)