"De Schatkist zal op 4 september 2016 geen staatsbons uitgeven als gevolg van de huidige zeer lage rente en de beperkte vraag naar Staatsbons die er het gevolg van is", luidt het op de website van de Agentschap van de Schuld. Er worden opnieuw staatsbons uitgeven 'van zodra zij samen met haar plaatsende instellingen van oordeel is dat er terug voldoende vraag is naar dit product'.

De laatste staatsbon met looptijd van tien jaar dateert van juni. De rente was toen lager dan ooit: amper 0,50 procent bruto. De Schatkist haalde er overigens amper 8,9 miljoen euro mee op, vergelijkbaar met de voorgaande uitgifte, maar wel ver onder de 5,7 miljard euro die de zogenaamde Leterme-bon opbracht in december 2011.

De staatsbon bestaat sinds 1996 en sindsdien is er elk jaar vier keer een uitgifte geweest.

"We doen het nu voor het eerst niet. Met een rente op tien jaar die rond 0,12 procent zit, zouden we op de staatsbon nog niet eens 0,05 procent rente kunnen bieden", licht Jean Deboutte, directeur Strategie, Risicomanagement en Investeerdersrelaties van de Schatkist, toe.

De rente zou dus zelfs lager liggen dan de minimumrente van 0,11 procent op de spaarboekjes. De opschorting vormt geen probleem voor de Belgische staatskas.

"We zijn al ver gevorderd met de langetermijnfinanciering van de schulden voor dit jaar. We hebben al 31,282 miljard euro of bijna 83 procent van het totaal gerealiseerd", aldus Deboutte, die vooral op de nakende Brexit wijst als oorzaak van de extreem lage rentestand.

De Schatkist benadrukt op de website van het Agentschap dat particuliere beleggers nog steeds kunnen investeren in producten van de federale staatsschuld, zoals lineaire obligaties en staatsbons via aankopen op de secundaire markt.

Deboutte sluit bovendien niet uit dat in december toch weer een staatsbon wordt uitgegeven. "We willen zo snel mogelijk terug naar de markt. Er kan tegen dan veel gebeurd zijn, misschien komen we dan weer aan een bruto rente van 0,50 procent", luidt het.

(Belga/BO)

"De Schatkist zal op 4 september 2016 geen staatsbons uitgeven als gevolg van de huidige zeer lage rente en de beperkte vraag naar Staatsbons die er het gevolg van is", luidt het op de website van de Agentschap van de Schuld. Er worden opnieuw staatsbons uitgeven 'van zodra zij samen met haar plaatsende instellingen van oordeel is dat er terug voldoende vraag is naar dit product'.De laatste staatsbon met looptijd van tien jaar dateert van juni. De rente was toen lager dan ooit: amper 0,50 procent bruto. De Schatkist haalde er overigens amper 8,9 miljoen euro mee op, vergelijkbaar met de voorgaande uitgifte, maar wel ver onder de 5,7 miljard euro die de zogenaamde Leterme-bon opbracht in december 2011. De staatsbon bestaat sinds 1996 en sindsdien is er elk jaar vier keer een uitgifte geweest. "We doen het nu voor het eerst niet. Met een rente op tien jaar die rond 0,12 procent zit, zouden we op de staatsbon nog niet eens 0,05 procent rente kunnen bieden", licht Jean Deboutte, directeur Strategie, Risicomanagement en Investeerdersrelaties van de Schatkist, toe. De rente zou dus zelfs lager liggen dan de minimumrente van 0,11 procent op de spaarboekjes. De opschorting vormt geen probleem voor de Belgische staatskas. "We zijn al ver gevorderd met de langetermijnfinanciering van de schulden voor dit jaar. We hebben al 31,282 miljard euro of bijna 83 procent van het totaal gerealiseerd", aldus Deboutte, die vooral op de nakende Brexit wijst als oorzaak van de extreem lage rentestand. De Schatkist benadrukt op de website van het Agentschap dat particuliere beleggers nog steeds kunnen investeren in producten van de federale staatsschuld, zoals lineaire obligaties en staatsbons via aankopen op de secundaire markt. Deboutte sluit bovendien niet uit dat in december toch weer een staatsbon wordt uitgegeven. "We willen zo snel mogelijk terug naar de markt. Er kan tegen dan veel gebeurd zijn, misschien komen we dan weer aan een bruto rente van 0,50 procent", luidt het.(Belga/BO)