In sommige gevallen gaat bij een natuurramp de kredietwaardigheid met twee graden de dieperik in.

Aardbevingen

De grootste impact lijkt te komen van aardbevingen, gevolgd door tropische stormen. In het geval van een tropische storm die maar één keer om de 250 jaar voorkomt, zijn de Dominicaanse Republiek en Bangladesh het meest blootgesteld, met een mogelijke verlaging van hun kredietwaardigheid met respectievelijk 2,5 en 2,2 graden.

Bij een zeldzame maar uiterst krachtige aardbeving, moeten Chili, Japan, Costa Rica en Peru zich het meeste zorgen maken. Ze riskeren een bijstelling naar beneden van de kredietwaardigheid met respectievelijk 2,4, 2,1 en 1,8 graden.

De 10 meest kwetsbare landen

  1. Domicaanse republiek (tropische storm): kredietwaardigheid kan met 2,5 graden dalen.
  2. Chili (aardbevingen): kredietwaardigheid kan met 2,4 graden dalen.
  3. Bangladesh (tropische storm): kredietwaardigheid kan met 2,2 graden dalen.
  4. Japan (aardbevingen): kredietwaardigheid kan met 2,1 graden dalen.
  5. Costa Rica (aardbevingen): kredietwaardigheid kan met 1,8 graden dalen.
  6. Vietnam (tropische storm): kredietwaardigheid kan met 1,8 graden dalen.
  7. Peru (aardbevingen): kredietwaardigheid kan met 1,8 graden dalen.
  8. Thailand (overstromingen): kredietwaardigheid kan met 1,6 graden dalen.
  9. Taiwan (aardbevingen): kredietwaardigheid kan met 1,3 graden dalen.
  10. Turkije (aardbevingen): kredietwaardigheid kan met 1,3 graden dalen.

Lamleggen economie

Natuurrampen kunnen de economie van de getroffen landen verlammen, met mogelijke verstoringen van de handelsstromen en blokkeringen in de aanvoerkanalen doordat de transportstructuren zware schade hebben opgelopen.

Door de band zijn opkomende economieën kwetsbaarder voor grote natuurrampen dan gevestigde economieën. S&P wijst erop dat een verzekering tegen natuurrampen de kredietwaardigheidsgevolgen voor een land kan milderen. Maar de opkomende economieën, die meestal het meest kwetsbaar zijn, zijn over het algemeen ook het slechtst verzekerd. (Belga/NS)

In sommige gevallen gaat bij een natuurramp de kredietwaardigheid met twee graden de dieperik in. De grootste impact lijkt te komen van aardbevingen, gevolgd door tropische stormen. In het geval van een tropische storm die maar één keer om de 250 jaar voorkomt, zijn de Dominicaanse Republiek en Bangladesh het meest blootgesteld, met een mogelijke verlaging van hun kredietwaardigheid met respectievelijk 2,5 en 2,2 graden. Bij een zeldzame maar uiterst krachtige aardbeving, moeten Chili, Japan, Costa Rica en Peru zich het meeste zorgen maken. Ze riskeren een bijstelling naar beneden van de kredietwaardigheid met respectievelijk 2,4, 2,1 en 1,8 graden.Natuurrampen kunnen de economie van de getroffen landen verlammen, met mogelijke verstoringen van de handelsstromen en blokkeringen in de aanvoerkanalen doordat de transportstructuren zware schade hebben opgelopen. Door de band zijn opkomende economieën kwetsbaarder voor grote natuurrampen dan gevestigde economieën. S&P wijst erop dat een verzekering tegen natuurrampen de kredietwaardigheidsgevolgen voor een land kan milderen. Maar de opkomende economieën, die meestal het meest kwetsbaar zijn, zijn over het algemeen ook het slechtst verzekerd. (Belga/NS)