Onder meer de zwakke economie speelt Brazilië parten. Bovendien kampt het land met de gevolgen van het omvangrijke corruptieschandaal, dat ook politieke onzekerheid met zich meebrengt. De economische activiteit in het land zal volgens de kredietbeoordelaar dit jaar met 2,5 procent terugvallen. Voor 2016 wordt een krimp voorzien met nog eens 0,5 procent.

Toenemende staatsschuld

Het overheidstekort voor zowel 2015 als 2016 zal volgens S&P uitkomen op 8 procent van het bruto binnenlands product (bbp), onder meer als gevolg van de stevige rentelasten. De staatsschuld van het land zal oplopen tot 59 procent van het bbp in 2016, waar deze vorig jaar nog 47 procent bedroeg.

Eerder verlaagde ook Moody's al de rating voor Brazilië tot één niveau boven de junkstatus.Bij Fitch Ratings is Brazilië slechts twee niveaus verwijderd van een negatieve rating.

Slecht nieuws voor de regering

De verlaging van de kredietwaardigheid is een enorme tegenvaller voor Dilma Roussef, de president van het land. Zij heeft onder meer de belastingen verhoogd en in de overheidsuitgaven gesnoeid in de hoop een gezonde Braziliaanse kredietwaardigheid te behouden.

"Het is een grote nederlaag voor de regering. Zij krijgt nu een slechte reputatie waardoor ze zich een defensievere houding zal aanmeten", zegt Thiago de Aragão, een politieke analist bij Arko Advice aan de Wall Street Journal.

"De overheid is er zich van bewust dat ze fiscale inspanningen moet doen om een gezonde economische omgeving te creëren. Zo willen wij onder meer de economische groei aanzwengelen in de nasleep van het einde de grondstoffenboom", reageert Joaquim Levy, de Braziliaanse minister van Financiën in een mail aan de Amerikaanse krant. (Belga/NS)

Onder meer de zwakke economie speelt Brazilië parten. Bovendien kampt het land met de gevolgen van het omvangrijke corruptieschandaal, dat ook politieke onzekerheid met zich meebrengt. De economische activiteit in het land zal volgens de kredietbeoordelaar dit jaar met 2,5 procent terugvallen. Voor 2016 wordt een krimp voorzien met nog eens 0,5 procent. Het overheidstekort voor zowel 2015 als 2016 zal volgens S&P uitkomen op 8 procent van het bruto binnenlands product (bbp), onder meer als gevolg van de stevige rentelasten. De staatsschuld van het land zal oplopen tot 59 procent van het bbp in 2016, waar deze vorig jaar nog 47 procent bedroeg. Eerder verlaagde ook Moody's al de rating voor Brazilië tot één niveau boven de junkstatus.Bij Fitch Ratings is Brazilië slechts twee niveaus verwijderd van een negatieve rating. De verlaging van de kredietwaardigheid is een enorme tegenvaller voor Dilma Roussef, de president van het land. Zij heeft onder meer de belastingen verhoogd en in de overheidsuitgaven gesnoeid in de hoop een gezonde Braziliaanse kredietwaardigheid te behouden. "Het is een grote nederlaag voor de regering. Zij krijgt nu een slechte reputatie waardoor ze zich een defensievere houding zal aanmeten", zegt Thiago de Aragão, een politieke analist bij Arko Advice aan de Wall Street Journal. "De overheid is er zich van bewust dat ze fiscale inspanningen moet doen om een gezonde economische omgeving te creëren. Zo willen wij onder meer de economische groei aanzwengelen in de nasleep van het einde de grondstoffenboom", reageert Joaquim Levy, de Braziliaanse minister van Financiën in een mail aan de Amerikaanse krant. (Belga/NS)