De roebel heeft maandag een nieuw dieptepunt bereikt tegenover de euro en de dollar. De Russische munt werd nog eens circa 8 procent minder waard na een slecht rapport van de Russische centrale bank over de economie.

De Russische munt daalde tot 78,81 roebel voor 1 euro, tegen 72,28 roebel daags voordien. Tegenover de dollar ging het van 58,18 naar 63,40 roebel. Daarmee heeft de roebel sinds begin dit jaar 42 procent van zijn waarde verloren tegenover de Europese eenheidsmunt, en 48 procent tegenover de dollar.

Ook de beurs van Moskou kleurde maandag rood. De Micex-index eindigde 2,38 procent lager; de RTS-index (die wordt uitgedrukt in dollar) ging zelfs meer dan 10 procent lager.

De kelderende beurzen hebben een oorzaak. De Russische centrale bank meldde maandag namelijk dat indien de olieprijs onder de 60 dollar per vat blijft, het bruto binnenlands product (bbp) van Rusland met 4,5 tot 4,8 procent zou kunnen dalen.

In een dergelijk scenario dalen de gezinsinkomsten volgend jaar mogelijk met meer dan 6 procent en de investeringen met 10 procent. (Belga/BO)

De roebel heeft maandag een nieuw dieptepunt bereikt tegenover de euro en de dollar. De Russische munt werd nog eens circa 8 procent minder waard na een slecht rapport van de Russische centrale bank over de economie.De Russische munt daalde tot 78,81 roebel voor 1 euro, tegen 72,28 roebel daags voordien. Tegenover de dollar ging het van 58,18 naar 63,40 roebel. Daarmee heeft de roebel sinds begin dit jaar 42 procent van zijn waarde verloren tegenover de Europese eenheidsmunt, en 48 procent tegenover de dollar. Ook de beurs van Moskou kleurde maandag rood. De Micex-index eindigde 2,38 procent lager; de RTS-index (die wordt uitgedrukt in dollar) ging zelfs meer dan 10 procent lager. De kelderende beurzen hebben een oorzaak. De Russische centrale bank meldde maandag namelijk dat indien de olieprijs onder de 60 dollar per vat blijft, het bruto binnenlands product (bbp) van Rusland met 4,5 tot 4,8 procent zou kunnen dalen. In een dergelijk scenario dalen de gezinsinkomsten volgend jaar mogelijk met meer dan 6 procent en de investeringen met 10 procent. (Belga/BO)