Het Russische bbp is vorig jaar met 3,7 procent gekrompen tegenover een lichte toename met 0,6 procent in 2014, blijkt uit cijfers van het Russische statistiekbureau. Economen gepolst door Bloomberg hielden rekening met een terugval met 3,8 procent. De krimp van vorig jaar is de sterkste terugval sinds 2009.

Rusland lijdt als belangrijke olieproducent fel onder de sterk gedaalde olieprijzen, maar ook de westerse sancties tegen het land - als gevolg van het conflict in Oekraïne - spelen de Russische economie parten.

"De Russische economie, die geconfronteerd wordt met grote veranderingen, is nog steeds verslaafd aan olie", merkt Vladimir Miklashevsky, strateeg bij Danske Bank A / S in Helsinki,op.

De economie van 's werelds grootste energie-exporteur wordt dit jaar allicht geconfronteerd met een tweede jaar van krimp na een verdere terugval van de olieprijzen in het begin van dit jaar.

De roebel heeft de afgelopen drie maanden al meer dan 20 procent verloren ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Dat is de op één na slechtste prestatie - die van de Argentijnse peso - van de 24 opkomende markten die Bloomberg in kaart brengt. Intussen verstikt de inflatie van 12,9 procent de koopkracht van de Russische consument.

Afgelopen week liet de Russche premier Dmitri Medvedev nog optekenen dat hij zich grote zorgen maakt over de economie van zijn land. De hoge rentevoet van 11 procent die de centrale bank hanteert om de oplopende inflatie en kelderende roebel af te blokken, maakt de leenlasten voor Rusland zwaarder.

(Bloomberg/BO)

Het Russische bbp is vorig jaar met 3,7 procent gekrompen tegenover een lichte toename met 0,6 procent in 2014, blijkt uit cijfers van het Russische statistiekbureau. Economen gepolst door Bloomberg hielden rekening met een terugval met 3,8 procent. De krimp van vorig jaar is de sterkste terugval sinds 2009.Rusland lijdt als belangrijke olieproducent fel onder de sterk gedaalde olieprijzen, maar ook de westerse sancties tegen het land - als gevolg van het conflict in Oekraïne - spelen de Russische economie parten."De Russische economie, die geconfronteerd wordt met grote veranderingen, is nog steeds verslaafd aan olie", merkt Vladimir Miklashevsky, strateeg bij Danske Bank A / S in Helsinki,op. De economie van 's werelds grootste energie-exporteur wordt dit jaar allicht geconfronteerd met een tweede jaar van krimp na een verdere terugval van de olieprijzen in het begin van dit jaar.De roebel heeft de afgelopen drie maanden al meer dan 20 procent verloren ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Dat is de op één na slechtste prestatie - die van de Argentijnse peso - van de 24 opkomende markten die Bloomberg in kaart brengt. Intussen verstikt de inflatie van 12,9 procent de koopkracht van de Russische consument. Afgelopen week liet de Russche premier Dmitri Medvedev nog optekenen dat hij zich grote zorgen maakt over de economie van zijn land. De hoge rentevoet van 11 procent die de centrale bank hanteert om de oplopende inflatie en kelderende roebel af te blokken, maakt de leenlasten voor Rusland zwaarder.(Bloomberg/BO)