Rudy De Leeuw (ABVV): “Met lagere bonussen kun je jobs behouden”

© belga

“Bij Opel en AB InBev delen financiers de lakens uit in plaats van entrepreneurs.” Voor ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw ligt daar de oorzaak van veel kwaad. “En die financiers bedienen zich met kolossale bonussen. Bij onze mensen heerst een algemeen gevoel van onrechtvaardigheid.” Dat meldt Trends deze week.

Opel Antwerpen sluit. Wat vindt u daarvan?
Rudy De Leeuw: “Opel-baas Nick Reilly is een financier en geen ondernemer. Hij moet de verliezen maximaal beperken. De Opel-top is vroeger in gebreke gebleven. Ze hebben geen werk gemaakt van de auto van de 21ste eeuw. We zullen een vuist maken, want er zijn ook HP, DHL en AB InBev en ik kan zo nog doorgaan. Er komen acties.”

De top van AB InBev beweert dat de ingetrokken ontslagen later zouden leiden tot de aanwerving van een ander type werknemer dat het bedrijf wel nodig zal hebben. Rudy De Leeuw: “Dat verhaal is voor de werknemers niet langer geloofwaardig. Er werd al verschillende keren werkzekerheid beloofd. De Belgische directieleden zijn niet de echte beslissers die weten wat het industriële plan inhoudt. Ze zijn louter uitvoerders. Nochtans bepaalt de wet dat een ondernemingsraad moet worden voorgezeten door iemand die namens het hoofd van het bedrijf spreekt en over de nodige beslissingsbevoegdheid beschikt. Je kan niet zomaar zeggen: ik zal naar de hoofdzetel bellen en morgen krijg je een antwoord.

“Maar de echte beslissers zijn Carlos Brito en zijn naaste medewerkers. Die bekijken constant de spreadsheets van de groep. De financiers hebben er de leiding. Dit is een schoolvoorbeeld van een bedrijf dat de logica van de globalisering op een eenzijdige manier invult: enkel vanuit de cijfers of de financiën. Het bier is een bijproduct geworden. Zoals auto’s bij GM voor een deel van de directie een bijproduct zijn.”

“Een kleine groep managers kan een bonus van in totaal 1 miljard euro binnenhalen mits het bereiken van bepaalde objectieven. Dat betekent besparen ten koste van de werkgelegenheid. Vergeet niet dat de rationalisering ook het gevolg is van een fusie die tientallen miljarden euro’s heeft gekost en een zware schuldenberg heeft achtergelaten. De werknemers zouden die dan moeten betalen.”

Zegt u: schaf de bonussen af en de werkgelegenheid wordt behouden? Rudy De Leeuw: “Ik heb niets tegen bonussen maar niet van dat niveau. Staat dit bedrag in verhouding tot de verdienste van die man of die vrouw? Hij dient het algemeen belang van de onderneming niet. Enkel dat van zichzelf. Met lagere bonussen kan je jobs behouden. Omdat er iets mis is met het systeem. AB InBev wou de grootste worden en de kosten van die operatie wou men op de jobs van de werknemers afwentelen. Daarnaast is er nog een financiële sector en hefboomeconomie die 40 keer belangrijker is. Dat is aberrant.”

AM./B.V.

Het volledige interview leest u in Trends van deze week

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content