De eurolanden moeten het absoluut eens raken over de vrijmaking van vers geld om Griekenland doorheen de zomer te helpen. Dat heeft minister van Financiën Didier Reynders zondag verklaard voor aanvang van een tweedaags beraad met zijn Europese collega's in Luxemburg.

"Drie jaar geleden is in de Verenigde Staten geen oplossing gevonden voor Lehman Brothers. We hebben de gevolgen gezien. We hebben geen tijd om dezelfde oefening te maken op basis van een staking van betaling van een euroland. Zonder oplossing dreigt een nieuwe substantiële financiële crisis", verklaarde Reynders.

Domino-effectGriekenland moet midden juli opnieuw schulden afbetalen, maar heeft daarvoor het geld niet. De vrijmaking van vers geld uit het vorig jaar gelanceerde reddingsplan van 110 miljard euro is daarom absoluut noodzakelijk. Een Grieks falen zou immers een domino-effect kunnen veroorzaken en de hele eurozone aan het wankelen kunnen brengen.

De Luxemburgse voorzitter Jean-Claude Juncker liet bij aanvang van het beraad verstaan dat er zondagavond allicht nog geen knopen worden doorgehakt. De ministers vergaderen maandag immers verder. Her en der wordt ook gesuggereerd dat de ministers minder geld zouden vrijmaken dan de schijf van 12 miljard euro die eerst was voorzien.

In ruil voor het geld van de eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds moet Griekenland een nieuw besparings- en privatiseringsprogramma doorvoeren, maar dat zorgt in Athene al weken voor politieke hoogspanning. Premier George Papandreou, die de voorbije week zijn regering herschikte en met Evangelos Venizelos een nieuwe minister van Fincanciën aanstelde, hield zondag alvast een vurig pleidooi voor het programma. (Belga/VF)

De eurolanden moeten het absoluut eens raken over de vrijmaking van vers geld om Griekenland doorheen de zomer te helpen. Dat heeft minister van Financiën Didier Reynders zondag verklaard voor aanvang van een tweedaags beraad met zijn Europese collega's in Luxemburg. "Drie jaar geleden is in de Verenigde Staten geen oplossing gevonden voor Lehman Brothers. We hebben de gevolgen gezien. We hebben geen tijd om dezelfde oefening te maken op basis van een staking van betaling van een euroland. Zonder oplossing dreigt een nieuwe substantiële financiële crisis", verklaarde Reynders. Domino-effectGriekenland moet midden juli opnieuw schulden afbetalen, maar heeft daarvoor het geld niet. De vrijmaking van vers geld uit het vorig jaar gelanceerde reddingsplan van 110 miljard euro is daarom absoluut noodzakelijk. Een Grieks falen zou immers een domino-effect kunnen veroorzaken en de hele eurozone aan het wankelen kunnen brengen. De Luxemburgse voorzitter Jean-Claude Juncker liet bij aanvang van het beraad verstaan dat er zondagavond allicht nog geen knopen worden doorgehakt. De ministers vergaderen maandag immers verder. Her en der wordt ook gesuggereerd dat de ministers minder geld zouden vrijmaken dan de schijf van 12 miljard euro die eerst was voorzien. In ruil voor het geld van de eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds moet Griekenland een nieuw besparings- en privatiseringsprogramma doorvoeren, maar dat zorgt in Athene al weken voor politieke hoogspanning. Premier George Papandreou, die de voorbije week zijn regering herschikte en met Evangelos Venizelos een nieuwe minister van Fincanciën aanstelde, hield zondag alvast een vurig pleidooi voor het programma. (Belga/VF)