België zit op een goudreserve van 7,3 miljoen ons, goed voor 227.500 goudstaven van één kilogram, schrijft De Standaard. En de voorbije drie jaar is goudprijs gestegen van 650 euro per ons, tot 1.260 euro. De waarde van de goudreserves liep daardoor op van 4,87 miljard euro tot 9,12 miljard.

De prijs van het goud werd omhoog gejaagd doordat beleggers sinds de crisis massaal in goud zijn gevlucht. Maar heel wat economen twijfelen aan de duurzaamheid van die prijsstijging. Als de crisis wegebt, voorspellen ze, zal de prijs snel zakken.

Door internationale afspraken kan de Nationale Bank zijn goudreserve de eerstkomende jaren bovendien niet verkopen. De forse winsten van de jongste jaren zijn dus louter boekhoudkundig.

Naast goud bestaan de reserves ook uit deviezen en uit vorderingen op het Internationaal Monetair Fonds.

Het IMF verhoogde midden 2009 zijn kapitaal om de crisis het hoofd te bieden. Ons land bracht 5 miljard in, waardoor de Belgische kredietlijn bij het Fonds van 403 miljoen opliep tot iets meer dan 5 miljard en onze reservepositie bij het IMF verdrievoudigde tot bijna 3 miljard euro.

De deviezen- en effectenreserves stegen sinds maart vorig jaar dankzij de rentedalingen in de sterke eurolanden van 5,6 tot 6,6 miljard. Samen stegen de Belgische reserves zo van 11,9 tot 23,57 miljard euro. (Belga/TV)

België zit op een goudreserve van 7,3 miljoen ons, goed voor 227.500 goudstaven van één kilogram, schrijft De Standaard. En de voorbije drie jaar is goudprijs gestegen van 650 euro per ons, tot 1.260 euro. De waarde van de goudreserves liep daardoor op van 4,87 miljard euro tot 9,12 miljard. De prijs van het goud werd omhoog gejaagd doordat beleggers sinds de crisis massaal in goud zijn gevlucht. Maar heel wat economen twijfelen aan de duurzaamheid van die prijsstijging. Als de crisis wegebt, voorspellen ze, zal de prijs snel zakken. Door internationale afspraken kan de Nationale Bank zijn goudreserve de eerstkomende jaren bovendien niet verkopen. De forse winsten van de jongste jaren zijn dus louter boekhoudkundig. Naast goud bestaan de reserves ook uit deviezen en uit vorderingen op het Internationaal Monetair Fonds. Het IMF verhoogde midden 2009 zijn kapitaal om de crisis het hoofd te bieden. Ons land bracht 5 miljard in, waardoor de Belgische kredietlijn bij het Fonds van 403 miljoen opliep tot iets meer dan 5 miljard en onze reservepositie bij het IMF verdrievoudigde tot bijna 3 miljard euro. De deviezen- en effectenreserves stegen sinds maart vorig jaar dankzij de rentedalingen in de sterke eurolanden van 5,6 tot 6,6 miljard. Samen stegen de Belgische reserves zo van 11,9 tot 23,57 miljard euro. (Belga/TV)