Beleggers zoeken wereldwijd hun toevlucht in overheidsobligaties, door toenemende onzekerheid over de economische vooruitzichten en de vrees voor deflatie.

De rente op tienjarig Duits overheidspapier zakt 6 basispunten naar 2,33 procent, eveneens een diepterecord. In de VS zakt het rendement op overheidsobligaties op tien jaar 9 basispunten tot 2,58 procent, het laagste peil sinds maart 2009.

Het dieptepunt voor de Belgische rente is een combinatie van twee factoren. Ten eerste houden obligatiebeleggers steeds meer rekening met een deflatiescenario. Dit in contrast met aandelenbeleggers, die tot voor kort fors inzetten op een stevig economisch herstel.

Zowel in de VS als de eurozone is de kerninflatie intussen tot 1 procent of minder afgebrokkeld. Bij een kerninflatie onder 1 procent tobben centrale bankiers doorgaans volop over deflatie. Deflatie - een klimaat van prijsdalingen - ontwricht een economie omdat consumenten hun aankopen uitstellen en schuldenaars hun schuldenlast reëel zien toenemen.

Een tweede factor is de Europese schuldencrisis, die in vergelijking met het voorjaar grotendeels weggeëbd is. Daardoor is het ook renteverschil met de Duitse Bund de voorbije maanden fors geslonken.

Begin juni eisten beleggers nog 104 basispunten extra rendement bovenop de Duitse Bund om in Belgisch langlopend papier te beleggen, nu is dat nog 66 basispunten.

Beleggers zoeken wereldwijd hun toevlucht in overheidsobligaties, door toenemende onzekerheid over de economische vooruitzichten en de vrees voor deflatie. De rente op tienjarig Duits overheidspapier zakt 6 basispunten naar 2,33 procent, eveneens een diepterecord. In de VS zakt het rendement op overheidsobligaties op tien jaar 9 basispunten tot 2,58 procent, het laagste peil sinds maart 2009. Het dieptepunt voor de Belgische rente is een combinatie van twee factoren. Ten eerste houden obligatiebeleggers steeds meer rekening met een deflatiescenario. Dit in contrast met aandelenbeleggers, die tot voor kort fors inzetten op een stevig economisch herstel. Zowel in de VS als de eurozone is de kerninflatie intussen tot 1 procent of minder afgebrokkeld. Bij een kerninflatie onder 1 procent tobben centrale bankiers doorgaans volop over deflatie. Deflatie - een klimaat van prijsdalingen - ontwricht een economie omdat consumenten hun aankopen uitstellen en schuldenaars hun schuldenlast reëel zien toenemen. Een tweede factor is de Europese schuldencrisis, die in vergelijking met het voorjaar grotendeels weggeëbd is. Daardoor is het ook renteverschil met de Duitse Bund de voorbije maanden fors geslonken. Begin juni eisten beleggers nog 104 basispunten extra rendement bovenop de Duitse Bund om in Belgisch langlopend papier te beleggen, nu is dat nog 66 basispunten.