De Belgische pensioenfondsen kenden in 2012 het op één na hoogste rendement van jongste vijf jaar.

De Belgische pensioenfondsen, de zogenaamde tweede pijler, hebben het afgelopen jaar een gemiddeld rendement van 12,3 procent geboekt. In 2011 was er een negatief rendement van -0,7 procent.

Volgens Philip Neyt, voorzitter van de Belgische Verenigingen van Pensioeninstellingen (BVPI), bevinden de fondsen zich nu pas op het niveau van voor de financiële crisis. Cruciaal voor Neyt is het langetermijnrendement, dat de pensioenfondsen in staat moet stellen de koopkracht te blijven garanderen.

Alle activa van de pensioenfondsen presteerden goed in 2012, vandaar het hoge rendement. "Terwijl aandelen en vastgoed in 2011 nog een negatief rendement kenden, was dat in 2012 positief. Obligaties deden het vorig jaar zelfs nog iets beter dan het jaar voordien", verduidelijkt Neyt. Geen enkel pensioenfonds presteerde negatief, de rendementen lagen relatief dicht bij elkaar.

In 2012 investeerden de Belgische pensioenfondsen voor het eerst meer in bedrijfsobligaties dan in overheidsobligaties. Die laatste categorie wordt door de eurocrisis niet langer beschouwd als een absoluut veilige belegging.

Neyt waarschuwt wel voor het toenemend risico op de obligatieportefeuille. Hij verwacht dat de inflatie zal toenemen, "waardoor de meerwaarden zouden wegsmelten als sneeuw voor de zon". De BVPI-voorzitter zou willen dat er kan worden geïnvesteerd in overheidsleningen die gekoppeld zijn aan de inflatie. Dat is volgens hem zowel goed voor de fondsen, die hun risico op lange termijn zien dalen, als voor de Belgische staat, die hiermee miljarden aan cash kan activeren én tegelijk de tweede pensioenpijler kan promoten.

In 34 bedrijfssectoren is nu een pensioenplan tweede pijler opgericht. De Belgische pensioenfondsen beheren samen meer dan 18 miljard euro aan activa. (Belga/BO)

De Belgische pensioenfondsen kenden in 2012 het op één na hoogste rendement van jongste vijf jaar. De Belgische pensioenfondsen, de zogenaamde tweede pijler, hebben het afgelopen jaar een gemiddeld rendement van 12,3 procent geboekt. In 2011 was er een negatief rendement van -0,7 procent. Volgens Philip Neyt, voorzitter van de Belgische Verenigingen van Pensioeninstellingen (BVPI), bevinden de fondsen zich nu pas op het niveau van voor de financiële crisis. Cruciaal voor Neyt is het langetermijnrendement, dat de pensioenfondsen in staat moet stellen de koopkracht te blijven garanderen. Alle activa van de pensioenfondsen presteerden goed in 2012, vandaar het hoge rendement. "Terwijl aandelen en vastgoed in 2011 nog een negatief rendement kenden, was dat in 2012 positief. Obligaties deden het vorig jaar zelfs nog iets beter dan het jaar voordien", verduidelijkt Neyt. Geen enkel pensioenfonds presteerde negatief, de rendementen lagen relatief dicht bij elkaar. In 2012 investeerden de Belgische pensioenfondsen voor het eerst meer in bedrijfsobligaties dan in overheidsobligaties. Die laatste categorie wordt door de eurocrisis niet langer beschouwd als een absoluut veilige belegging. Neyt waarschuwt wel voor het toenemend risico op de obligatieportefeuille. Hij verwacht dat de inflatie zal toenemen, "waardoor de meerwaarden zouden wegsmelten als sneeuw voor de zon". De BVPI-voorzitter zou willen dat er kan worden geïnvesteerd in overheidsleningen die gekoppeld zijn aan de inflatie. Dat is volgens hem zowel goed voor de fondsen, die hun risico op lange termijn zien dalen, als voor de Belgische staat, die hiermee miljarden aan cash kan activeren én tegelijk de tweede pensioenpijler kan promoten. In 34 bedrijfssectoren is nu een pensioenplan tweede pijler opgericht. De Belgische pensioenfondsen beheren samen meer dan 18 miljard euro aan activa. (Belga/BO)