België schiet tekort bij de controle op het goederentransport via de weg. Het ontbreekt ons aan coördinatie en middelen, zo blijkt uit een rapport dat het Rekenhof heeft overgemaakt aan het parlement. Dat berichten de kranten van de Sudpresse-groep donderdag.

België controleert de chauffeurs die ons land doorkruisen onvoldoende op fraude en overtredingen, vindt het Rekenhof. Het hof inspireert zich op een audit die de activiteiten van de drie bevoegde FOD's (Mobiliteit, Sociale Zekerheid en Werkgelegenheid) en van de federale politie onder de loep nam.

Concurrentie leidt tot fraude

"De concurrentie is hard in de sector", schrijft het hof. "Het risico op overtredingen van de regels is groot. Dat leidt niet alleen tot oneerlijke concurrentie, maar ook tot fraude. De verkeersveiligheid is in het gedrang."

De meeste overtredingen worden bestraft met boetes, voorstellen tot minnelijke schikking of onmiddellijke inningen. "Maar die hebben geen ontradend effect. Ze zijn beter geschikt voor het bestraffen van individuele misdrijven dan voor het bestrijden van fraude." (Belga/NS)

België schiet tekort bij de controle op het goederentransport via de weg. Het ontbreekt ons aan coördinatie en middelen, zo blijkt uit een rapport dat het Rekenhof heeft overgemaakt aan het parlement. Dat berichten de kranten van de Sudpresse-groep donderdag. België controleert de chauffeurs die ons land doorkruisen onvoldoende op fraude en overtredingen, vindt het Rekenhof. Het hof inspireert zich op een audit die de activiteiten van de drie bevoegde FOD's (Mobiliteit, Sociale Zekerheid en Werkgelegenheid) en van de federale politie onder de loep nam. "De concurrentie is hard in de sector", schrijft het hof. "Het risico op overtredingen van de regels is groot. Dat leidt niet alleen tot oneerlijke concurrentie, maar ook tot fraude. De verkeersveiligheid is in het gedrang." De meeste overtredingen worden bestraft met boetes, voorstellen tot minnelijke schikking of onmiddellijke inningen. "Maar die hebben geen ontradend effect. Ze zijn beter geschikt voor het bestraffen van individuele misdrijven dan voor het bestrijden van fraude." (Belga/NS)