Nadat de liberale en socialistische vakbond het ontwerp van Interprofessioneel Akkoord (IPA) hadden afgeschoten, besloot de ontslagnemende regering zelf een loonnorm op te leggen. Die bepaalt dat in 2011 enkel de automatische indexaanpassing wordt doorgevoerd en dat de sectoren in 2012 eventueel een reële loonstijging van 0,3 procent kunnen toekennen.

De sectorale onderhandelingen die nu van start gaan moeten deze loonnorm respecteren. "Voor 2011 gaat het hier om een reële loonblokkering en alle akkoorden en collectieve arbeidsovereenkomsten die daarmee in strijd zijn zullen nietig zijn", zegt Koen Magerman, senior juridisch adviseur bij SD Worx. Wel zal de automatische loonindexering voor 2011-2012 die de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven (CRB) vooropstelt hoger uitvallen dan de aanvankelijk voorspelde 3,9 procent. Door de stijgende inflatie ziet het er meer en meer naar uit dat de automatische indexering zal oplopen tot meer dan 5 procent.

A.M.

Nadat de liberale en socialistische vakbond het ontwerp van Interprofessioneel Akkoord (IPA) hadden afgeschoten, besloot de ontslagnemende regering zelf een loonnorm op te leggen. Die bepaalt dat in 2011 enkel de automatische indexaanpassing wordt doorgevoerd en dat de sectoren in 2012 eventueel een reële loonstijging van 0,3 procent kunnen toekennen. De sectorale onderhandelingen die nu van start gaan moeten deze loonnorm respecteren. "Voor 2011 gaat het hier om een reële loonblokkering en alle akkoorden en collectieve arbeidsovereenkomsten die daarmee in strijd zijn zullen nietig zijn", zegt Koen Magerman, senior juridisch adviseur bij SD Worx. Wel zal de automatische loonindexering voor 2011-2012 die de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven (CRB) vooropstelt hoger uitvallen dan de aanvankelijk voorspelde 3,9 procent. Door de stijgende inflatie ziet het er meer en meer naar uit dat de automatische indexering zal oplopen tot meer dan 5 procent. A.M.