In meer dan de helft van de lidstaten van de Europese Unie (EU) zijn de reële lonen, dus inclusief inflatie, in 2012 gedaald. Dat blijkt uit een studie van de 'Hans-Böckler-Stiftung', de studiedienst van de Duitse vakbondenkoepel DGB.

De achteruitgang van de reële lonen treft 16 van de 27 EU-lidstaten, zegt de stichting. Vooral in Zuid-Europa is de achteruitgang drastisch: Griekenland -7,5 procent, Portugal -6,1 procent. Overigens zijn de reële lonen in Griekenland sinds 2010 al ongeveer 20 procent gedaald. In Portugal is dat zo'n -10 procent.

In Spanje en Italië zullen de lonen volgens prognose dit jaar 1,7 procent dalen. In Spanje is dat sinds 2010 -6 procent. Bij de buurlanden is er ook een daling in Nederland: -0,6 procent. In Frankrijk is er een status quo. Voor de Britten gaat er een half procent af van het loon.

België vormt uitzonderingDe Belgische reële lonen stijgen 0,3 procent volgens de prognose, net als de lonen in Duitsland. De 0,3 procent voor ons land is logisch: de opgelegde loonnorm voor 2012 bedraagt 0,3 procent bovenop de index.

Bulgarije (+2,7 procent) en Zweden (+1,7 procent) vrijwaren de lonen het best. Het gemiddelde voor de EU komt op -0,5 procent. De Hans-Böckler-Stiftung berekende de cijfers op basis van het brutoloon na aftrek van de prijsstijging. (DPA/KVDA)

In meer dan de helft van de lidstaten van de Europese Unie (EU) zijn de reële lonen, dus inclusief inflatie, in 2012 gedaald. Dat blijkt uit een studie van de 'Hans-Böckler-Stiftung', de studiedienst van de Duitse vakbondenkoepel DGB. De achteruitgang van de reële lonen treft 16 van de 27 EU-lidstaten, zegt de stichting. Vooral in Zuid-Europa is de achteruitgang drastisch: Griekenland -7,5 procent, Portugal -6,1 procent. Overigens zijn de reële lonen in Griekenland sinds 2010 al ongeveer 20 procent gedaald. In Portugal is dat zo'n -10 procent. In Spanje en Italië zullen de lonen volgens prognose dit jaar 1,7 procent dalen. In Spanje is dat sinds 2010 -6 procent. Bij de buurlanden is er ook een daling in Nederland: -0,6 procent. In Frankrijk is er een status quo. Voor de Britten gaat er een half procent af van het loon. België vormt uitzonderingDe Belgische reële lonen stijgen 0,3 procent volgens de prognose, net als de lonen in Duitsland. De 0,3 procent voor ons land is logisch: de opgelegde loonnorm voor 2012 bedraagt 0,3 procent bovenop de index. Bulgarije (+2,7 procent) en Zweden (+1,7 procent) vrijwaren de lonen het best. Het gemiddelde voor de EU komt op -0,5 procent. De Hans-Böckler-Stiftung berekende de cijfers op basis van het brutoloon na aftrek van de prijsstijging. (DPA/KVDA)