‘Recessie dreigt voor Catalonië’

© reuters

Catalonië dreigt in een economische recessie terecht te komen als de spanningen na de onafhankelijkheidsverklaring nog lang duren, waarschuwt de Nationale Bank van Spanje.

Een scenario waarbij er ‘zware en langdurige politieke spanningen’ zijn in Catalonië zou de regio vanaf eind dit jaar tot eind 2019 in een economische recessie duwen, ludit het donderdag in een rapport van de Spaanse Nationale Bank.

In diezelfde periode zou de groei van de Spaanse economie met 2,5 procentpunt vertragen. Dat betekent dat de groeiverwachting bijna wordt gehalveerd.

Als de spanningen slechts tijdelijk aanhouden, zou het verlies voor het bruto binnenlands product – nog volgens de Spaanse centrale bank – slechts 0,3 procentpunt bedragen.

Officieel wordt de groeiverwachting voor Spanje nog niet naar beneden bijgesteld. De Nationale Bank rekent op een economische groei met 3,1 procent in 2017 en 2,5 procent in 2018.

De Spaanse regering toonde zich wel al iets pessimistischer, met een verwachte groei van 2,3 procent in 2018.

Eerder raakte al bekend dat er sinds begin deze maand al meer dan 1.900 bedrijven hun zetel verhuisden uit Catalonië. Die regio is vanuit economisch oogpunt de belangrijkste van het land, goed voor 19 procent van het bbp.

Partner Content