Analisten hadden voor januari gerekend op een toename met 1,1 procent in de eurozone. In de Europese Unie (EU) stegen de producentenprijzen de eerste maand van het jaar met 1,4 procent tegenover 1,2 procent in december 2010.

De opmerkelijkste toename werd genoteerd in Spanje (+2,4%), Nederland (+2,1%) , België en Portugal (+1,9%). De opmerkelijkste afname kwam er in Zweden (-1,3%), Denemarken (-0,5%) en Cyprus (-0,1%).

In vergelijking met januari 2010 stegen de producentenprijzen - energieprijzen meegerekend - met 6,1% in de eurozone en met 6,5% in de volledige Europese Unie (EU).

Uit de gegevens van Eurostat blijkt dat niet enkel de energiekosten de prijzen opdrijven. De energie niet meegerekend, gingen de producentenprijzen in januari 2011 - vergeleken met dezelfde maand in 2010 - met 3,9 procent hoger in de eurozone en met 4,0 procent in de Europese Unie.

Door de forse stijging van de producentenprijzen verhoogt de inflatiedruk in de eurozone, aangezien duurdere productieprijzen in de meeste gevallen worden doorverrekend aan de consument.

Analisten hadden voor januari gerekend op een toename met 1,1 procent in de eurozone. In de Europese Unie (EU) stegen de producentenprijzen de eerste maand van het jaar met 1,4 procent tegenover 1,2 procent in december 2010.De opmerkelijkste toename werd genoteerd in Spanje (+2,4%), Nederland (+2,1%) , België en Portugal (+1,9%). De opmerkelijkste afname kwam er in Zweden (-1,3%), Denemarken (-0,5%) en Cyprus (-0,1%). In vergelijking met januari 2010 stegen de producentenprijzen - energieprijzen meegerekend - met 6,1% in de eurozone en met 6,5% in de volledige Europese Unie (EU). Uit de gegevens van Eurostat blijkt dat niet enkel de energiekosten de prijzen opdrijven. De energie niet meegerekend, gingen de producentenprijzen in januari 2011 - vergeleken met dezelfde maand in 2010 - met 3,9 procent hoger in de eurozone en met 4,0 procent in de Europese Unie.Door de forse stijging van de producentenprijzen verhoogt de inflatiedruk in de eurozone, aangezien duurdere productieprijzen in de meeste gevallen worden doorverrekend aan de consument.