Het Griekse statistiekbureau bevestigt met de nieuwe cijfers de eerste terugval van de economie sinds de laatste drie maanden van 2013. De kwartaalkrimp was bovendien sterker dan verwacht, want op basis van een eerste schatting werd eerder een terugval van het bbp met - 0,2 procent gemeld.

Ver is het niet zoeken om een verklaring voor de kwakkeldende Griekse economie te vinden. De geplaagde Griekse economie kreeg in de laatste maanden van vorig jaar namelijk af te rekenen met grote onzekerheid over de politieke toekomst van het land, wat gevolgen heeft voor de consumentenuitgaven en bijgevolg de volledige economie. In het laatste kwartaal 2014 werden de vervroegde verkiezingen uitgeroepen, die begin dit jaar werden gewonnen door het radicaallinkse Syriza.

Het Griekse bbp klokte in het laatste kwartaal van vorig jaar wel 1,3 procent hoger af dan in dezelfde periode 2013.

Het statistiekbureau meldt vrijdag geen gegevens over het volledige jaar 2014. (Belga/BO)

Het Griekse statistiekbureau bevestigt met de nieuwe cijfers de eerste terugval van de economie sinds de laatste drie maanden van 2013. De kwartaalkrimp was bovendien sterker dan verwacht, want op basis van een eerste schatting werd eerder een terugval van het bbp met - 0,2 procent gemeld. Ver is het niet zoeken om een verklaring voor de kwakkeldende Griekse economie te vinden. De geplaagde Griekse economie kreeg in de laatste maanden van vorig jaar namelijk af te rekenen met grote onzekerheid over de politieke toekomst van het land, wat gevolgen heeft voor de consumentenuitgaven en bijgevolg de volledige economie. In het laatste kwartaal 2014 werden de vervroegde verkiezingen uitgeroepen, die begin dit jaar werden gewonnen door het radicaallinkse Syriza. Het Griekse bbp klokte in het laatste kwartaal van vorig jaar wel 1,3 procent hoger af dan in dezelfde periode 2013. Het statistiekbureau meldt vrijdag geen gegevens over het volledige jaar 2014. (Belga/BO)