José Socrates heeft woensdagavond zijn ontslag aangeboden nadat zijn besparingsprogramma in het parlement verworpen werd. "De regering is niet langer in staat te regeren", verklaarde de premier tijdens een televisietoespraak.

"Deze politieke crisis zal, op dit moment, zeer ernstige gevolgen hebben voor het vertrouwen dat Portugal nodig heeft bij de instellingen en de financiële markten", aldus Socrates, die de schuld voor de crisis bij de "politieke spelletjes" van de oppositie legde. "Deze politieke crisis had vermeden kunnen worden", luidde het.

"Vandaag hebben alle partijen van de oppositie de maatregelen verworpen die de regering had voorgesteld om te vermijden dat Portugal zijn toevlucht zal moeten nemen tot een extern hulpprogramma", klonk het nog in de televisietoespraak.

Portugal wordt al enkele maanden beschouwd als de belangrijkste kandidaat voor financiële ondersteuning door de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds.

Het ontslag van de regering komt er overigens aan de vooravond van een belangrijke EU-top waarop het vertrouwen van de beleggers in de eurozone hersteld moet worden.

Donderdag verklaarde regeringswoordvoerder Pedro Silva Pereira dat de Portugese ontslagnemende regering zal blijven strijden tegen een eventuele aanvraag van Europese financiële steun. "De (ontslagnemende) regering zal alle nodige inspanningen doen om hulp van buitenaf te vermijden, aangezien dat ernstige gevolgen zou opleveren voor de economie, luidde het.

Intussen verzekeren Spaanse politici dat de politieke crisis in buurland Portugal hun land niet zal beïnvloeden. "Spanje heeft zijn huiswerk sinds enige tijd goed gemaakt", verklaarde minister van Werk Valeriano Gomez donderdag.

Fitch verlaagt kredietwaardigheid Portugal Ratingbureau Fitch heeft donderdag de kredietwaardigheid van Portugal verlaagd met twee stappen van A+ naar A-. De rente waartegen Portugal geld kan lenen op de financiële markten is voor 10-jarig staatspapier intussen opgelopen tot 7,45 procent.

José Socrates heeft woensdagavond zijn ontslag aangeboden nadat zijn besparingsprogramma in het parlement verworpen werd. "De regering is niet langer in staat te regeren", verklaarde de premier tijdens een televisietoespraak. "Deze politieke crisis zal, op dit moment, zeer ernstige gevolgen hebben voor het vertrouwen dat Portugal nodig heeft bij de instellingen en de financiële markten", aldus Socrates, die de schuld voor de crisis bij de "politieke spelletjes" van de oppositie legde. "Deze politieke crisis had vermeden kunnen worden", luidde het. "Vandaag hebben alle partijen van de oppositie de maatregelen verworpen die de regering had voorgesteld om te vermijden dat Portugal zijn toevlucht zal moeten nemen tot een extern hulpprogramma", klonk het nog in de televisietoespraak. Portugal wordt al enkele maanden beschouwd als de belangrijkste kandidaat voor financiële ondersteuning door de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds. Het ontslag van de regering komt er overigens aan de vooravond van een belangrijke EU-top waarop het vertrouwen van de beleggers in de eurozone hersteld moet worden.Donderdag verklaarde regeringswoordvoerder Pedro Silva Pereira dat de Portugese ontslagnemende regering zal blijven strijden tegen een eventuele aanvraag van Europese financiële steun. "De (ontslagnemende) regering zal alle nodige inspanningen doen om hulp van buitenaf te vermijden, aangezien dat ernstige gevolgen zou opleveren voor de economie, luidde het.Intussen verzekeren Spaanse politici dat de politieke crisis in buurland Portugal hun land niet zal beïnvloeden. "Spanje heeft zijn huiswerk sinds enige tijd goed gemaakt", verklaarde minister van Werk Valeriano Gomez donderdag.