De Republikeinse gouverneur Scott Walker wil deze week een wet stemmen om de financiën van de staat te saneren.

Wisconsin heeft een tekort van ongeveer 137 miljoen dollar op een totaal van 12,7 miljard dollar in haar begroting.

In die wet is er een provisie voorzien die de ambtenarenvakbonden heel wat beperkingen oplegt. De belangrijkste is dat collectieve onderhandelingen enkel mogen worden gevoerd over loonsopslag.

Daardoor mogen de ambtenarenvakbonden niet meer collectief onderhandelen over onder meer werkomstandigheden en sociale voordelen zoals ziekteverzekering of pensioenuitkeringen.

Bovendien moet iedere loonsverhoging die hoger ligt dan de inflatie, worden goedgekeurd door een referendum.

De Republikeinen hebben een meerderheid in de Senaat van Wisconsin, maar hebben ten minste 1 Democratische senator nodig om de stemming te kunnen laten doorgaan.

Om die wet te blokkeren zijn 14 leden van de Democratische fractie ondergedoken. Daarmee willen ze de wet tegenhouden en zo de vakbonden steunen.

De ondergedoken senatoren worden gezocht door de politie. De meeste senatoren zijn gevlucht naar het naburige Illinois. In en rond het parlementsgebouw zijn er demonstraties aan de gang en de meerderheid van de scholen ligt lam door stakingen.

De Republikeinse gouverneur Scott Walker wil deze week een wet stemmen om de financiën van de staat te saneren. Wisconsin heeft een tekort van ongeveer 137 miljoen dollar op een totaal van 12,7 miljard dollar in haar begroting. In die wet is er een provisie voorzien die de ambtenarenvakbonden heel wat beperkingen oplegt. De belangrijkste is dat collectieve onderhandelingen enkel mogen worden gevoerd over loonsopslag. Daardoor mogen de ambtenarenvakbonden niet meer collectief onderhandelen over onder meer werkomstandigheden en sociale voordelen zoals ziekteverzekering of pensioenuitkeringen. Bovendien moet iedere loonsverhoging die hoger ligt dan de inflatie, worden goedgekeurd door een referendum. De Republikeinen hebben een meerderheid in de Senaat van Wisconsin, maar hebben ten minste 1 Democratische senator nodig om de stemming te kunnen laten doorgaan. Om die wet te blokkeren zijn 14 leden van de Democratische fractie ondergedoken. Daarmee willen ze de wet tegenhouden en zo de vakbonden steunen.De ondergedoken senatoren worden gezocht door de politie. De meeste senatoren zijn gevlucht naar het naburige Illinois. In en rond het parlementsgebouw zijn er demonstraties aan de gang en de meerderheid van de scholen ligt lam door stakingen.