Het planbureau ging eerder nog uit van een groei van 1,5 procent. Het bureau zal de aanpassing van de groeivooruitzichten morgen of overmorgen bevestigen. Dat hebben De Tijd en L'Echo vernomen.

Opdoffer voor Vlaanderen

Vooral de groeivooruitzichten voor China en andere groeilanden baren zorgen. Ook de Europese Centrale Bank liet zich vorige week somberder uit over de Europese economie.

Die minder goede vooruitzichten hebben een impact op de Vlaamse begrotingsopmaak. In september vorig jaar, bij de start van de Vlaamse regering, ging de ploeg van Bourgeois nog uit van een groei van 1,7 procent.

Op basis daarvan wordt een tekort verwacht van 367 miljoen euro in 2016. Maar als de groei verslechtert, vergroot dat tekort. Algemeen luidt dat elke daling van de groeivooruitzichten met 0,1 procentpunt gepaard gaat met 30 miljoen euro verlies. Voor Vlaanderen betekent dat een tegenvaller van zo'n 120 miljoen euro. Een groter tekort is geen ramp voor Bourgeois en de zijnen omdat ze streven naar een begrotingsevenwicht in 2017.

Taxshift en begrotingsmaatregelen

Ook voor de federale regering zijn de vooruitzichten geen goed nieuws. Ze hield in juli bij de opmaak van de begroting 2016 rekening met een groei van 1,5 procent. De regeringskringen benadrukken wel dat het planbureau geen rekening hield met de taxshift en de begrotingsmaatregelen die in juli beslist zijn. (Belga/NS)

Het planbureau ging eerder nog uit van een groei van 1,5 procent. Het bureau zal de aanpassing van de groeivooruitzichten morgen of overmorgen bevestigen. Dat hebben De Tijd en L'Echo vernomen. Vooral de groeivooruitzichten voor China en andere groeilanden baren zorgen. Ook de Europese Centrale Bank liet zich vorige week somberder uit over de Europese economie. Die minder goede vooruitzichten hebben een impact op de Vlaamse begrotingsopmaak. In september vorig jaar, bij de start van de Vlaamse regering, ging de ploeg van Bourgeois nog uit van een groei van 1,7 procent. Op basis daarvan wordt een tekort verwacht van 367 miljoen euro in 2016. Maar als de groei verslechtert, vergroot dat tekort. Algemeen luidt dat elke daling van de groeivooruitzichten met 0,1 procentpunt gepaard gaat met 30 miljoen euro verlies. Voor Vlaanderen betekent dat een tegenvaller van zo'n 120 miljoen euro. Een groter tekort is geen ramp voor Bourgeois en de zijnen omdat ze streven naar een begrotingsevenwicht in 2017. Ook voor de federale regering zijn de vooruitzichten geen goed nieuws. Ze hield in juli bij de opmaak van de begroting 2016 rekening met een groei van 1,5 procent. De regeringskringen benadrukken wel dat het planbureau geen rekening hield met de taxshift en de begrotingsmaatregelen die in juli beslist zijn. (Belga/NS)