België moest het vorig jaar nog stellen met een schrale groei van het bbp met 0,2 procent. Het Planbureau mikt voor dit jaar op een - eerder al geraamde - groei van 1,4 procent. Volgend jaar zou de groei 1,8 procent bedragen.

Belgie zou de groei te danken hebben aan een toenemende binnenlandse vraag, en een toename van de uitvoer met respectievelijk 2,3 en 3,6 procent voor dit en volgend jaar.

Het Planbureau heeft er vertrouwen in dat het aantal arbeidsplaatsen in 2014 - zij het licht en dus beperkt - toeneemt met 13.700 (0,3 procent) en in 2015 met 34.300 (+0,8 procent). Rekening houdend met de bevolkingsevolutie leidt dat tot een daling van het aantal werklozen met 15.200 in 2015.

Ondanks de verwachte economische groei in 'bijna' alle eurolanden, heeft het Planbureau niettemin enkele waarschuwingen klaar. De inflatie is momenteel namelijk erg laag, wat mogelijk kan uitmonden in deflatie. Bovendien kan tegenvallende economische groei of bezorgdheid over de banksector de schuldencrisis in de eurozone opnieuw doen oplaaien, luidt het. (BO)

België moest het vorig jaar nog stellen met een schrale groei van het bbp met 0,2 procent. Het Planbureau mikt voor dit jaar op een - eerder al geraamde - groei van 1,4 procent. Volgend jaar zou de groei 1,8 procent bedragen.Belgie zou de groei te danken hebben aan een toenemende binnenlandse vraag, en een toename van de uitvoer met respectievelijk 2,3 en 3,6 procent voor dit en volgend jaar. Het Planbureau heeft er vertrouwen in dat het aantal arbeidsplaatsen in 2014 - zij het licht en dus beperkt - toeneemt met 13.700 (0,3 procent) en in 2015 met 34.300 (+0,8 procent). Rekening houdend met de bevolkingsevolutie leidt dat tot een daling van het aantal werklozen met 15.200 in 2015. Ondanks de verwachte economische groei in 'bijna' alle eurolanden, heeft het Planbureau niettemin enkele waarschuwingen klaar. De inflatie is momenteel namelijk erg laag, wat mogelijk kan uitmonden in deflatie. Bovendien kan tegenvallende economische groei of bezorgdheid over de banksector de schuldencrisis in de eurozone opnieuw doen oplaaien, luidt het. (BO)