Er waren in november vooral prijsstijgingen voor de aankoop van voertuigen en alcoholhoudende dranken. De aankoop van voertuigen werd 1,4 procent duurder ten opzichte van vorige maand. De stijging wordt voornamelijk veroorzaakt door de overgang van Euro 5 naar Euro 6 emissiestandaard voor personenwagens. Alcoholhoudende dranken werden gemiddeld 5,0 procent duurder ten opzichte van vorige maand. De stijging is bijna volledig te wijten aan de accijnsverhoging op alcoholische dranken.

Fruit en huisbrandolie goedkoper

Die prijsstijgingen werden voornamelijk gecompenseerd door prijsdalingen voor huisbrandolie, fruit en aardgas, aldus de FOD Economie. De prijs van huisbrandolie daalde met 3,6 procent en die van fruit met 3,3 procent. Kiwi's en druiven daarentegen werden duurder. Ook de prijs van aardgas zakte met 1,6 procent.

FOD Economie
© FOD Economie

In oktober bedroeg de stijging van de consumptieprijzen nog 1,28 procent. De consumptieprijsindex steeg met 0,11 punt in november, tot 101,61 punten. Deze maand ging de gezondheidsindex er met 0,1 punt op vooruit, tot 102,28 punten. Die gezondheidsindex wordt gebruikt voor de berekening van de spilindex en indexering, maar staat ten gevolge van de indexsprong een tijdje buitenspel. De inflatie berekend op basis van de gezondheidsindex steeg van 1,98 naar 1,99 procent.

De laatste overschrijding van de spilindex voor de overheidswedden en sociale uitkeringen gaat terug tot november 2012. Het Planbureau verwacht dat de spilindex mogelijk in december 2016 opnieuw overschreden zal worden. (Belga/NS)

Er waren in november vooral prijsstijgingen voor de aankoop van voertuigen en alcoholhoudende dranken. De aankoop van voertuigen werd 1,4 procent duurder ten opzichte van vorige maand. De stijging wordt voornamelijk veroorzaakt door de overgang van Euro 5 naar Euro 6 emissiestandaard voor personenwagens. Alcoholhoudende dranken werden gemiddeld 5,0 procent duurder ten opzichte van vorige maand. De stijging is bijna volledig te wijten aan de accijnsverhoging op alcoholische dranken.Die prijsstijgingen werden voornamelijk gecompenseerd door prijsdalingen voor huisbrandolie, fruit en aardgas, aldus de FOD Economie. De prijs van huisbrandolie daalde met 3,6 procent en die van fruit met 3,3 procent. Kiwi's en druiven daarentegen werden duurder. Ook de prijs van aardgas zakte met 1,6 procent. In oktober bedroeg de stijging van de consumptieprijzen nog 1,28 procent. De consumptieprijsindex steeg met 0,11 punt in november, tot 101,61 punten. Deze maand ging de gezondheidsindex er met 0,1 punt op vooruit, tot 102,28 punten. Die gezondheidsindex wordt gebruikt voor de berekening van de spilindex en indexering, maar staat ten gevolge van de indexsprong een tijdje buitenspel. De inflatie berekend op basis van de gezondheidsindex steeg van 1,98 naar 1,99 procent. De laatste overschrijding van de spilindex voor de overheidswedden en sociale uitkeringen gaat terug tot november 2012. Het Planbureau verwacht dat de spilindex mogelijk in december 2016 opnieuw overschreden zal worden. (Belga/NS)