Topbankiers die zich bezondigen aan roekeloos wangedrag, moeten kunnen worden bestraft met een celstraf. Dat is een van de voornaamste aanbevelingen van een Britse parlementaire commissie.

De commissie werd vorig jaar opgericht door minister van Financiën George Osborne, na enkele schandalen in de financiële sector. In een nieuw rapport over het bankwezen hekelt de commissie het gebrek aan verantwoording van bankiers.

'Te veel bankiers, vooral op het hoogste niveau, kunnen werken in een omgeving van onvoldoende persoonlijke verantwoordelijkheid. Ze weten dat ze niet gestraft worden voor wat ze niet zagen,' zo luidt het onder meer. 'En waar ze geen onwetendheid kunnen inroepen, zeggen ze dat het gaat om beslissingen die door meerdere mensen werden genomen.'

De commissieleden pleiten er onder andere voor om topbankiers duidelijke persoonlijke verantwoordelijkheden op te leggen met de wettelijke verplichting om te laten zien dat ze alles hebben gedaan wat vereist is. Een loopje nemen met die verantwoordelijkheden, moet een strafbaar feit zijn dat kan leiden tot een gevangenisstraf. De uitbetaling van bonussen moet tot 10 jaar kunnen worden uitgesteld om te bekijken hoe de bank het doet op lange termijn.

Het ministerie van Financiën noemt het 'een zeer indrukwekkend werkstuk' en belooft nog voor het zomerreces een antwoord, zo meldt de BBC.

Topbankiers die zich bezondigen aan roekeloos wangedrag, moeten kunnen worden bestraft met een celstraf. Dat is een van de voornaamste aanbevelingen van een Britse parlementaire commissie. De commissie werd vorig jaar opgericht door minister van Financiën George Osborne, na enkele schandalen in de financiële sector. In een nieuw rapport over het bankwezen hekelt de commissie het gebrek aan verantwoording van bankiers. 'Te veel bankiers, vooral op het hoogste niveau, kunnen werken in een omgeving van onvoldoende persoonlijke verantwoordelijkheid. Ze weten dat ze niet gestraft worden voor wat ze niet zagen,' zo luidt het onder meer. 'En waar ze geen onwetendheid kunnen inroepen, zeggen ze dat het gaat om beslissingen die door meerdere mensen werden genomen.' De commissieleden pleiten er onder andere voor om topbankiers duidelijke persoonlijke verantwoordelijkheden op te leggen met de wettelijke verplichting om te laten zien dat ze alles hebben gedaan wat vereist is. Een loopje nemen met die verantwoordelijkheden, moet een strafbaar feit zijn dat kan leiden tot een gevangenisstraf. De uitbetaling van bonussen moet tot 10 jaar kunnen worden uitgesteld om te bekijken hoe de bank het doet op lange termijn. Het ministerie van Financiën noemt het 'een zeer indrukwekkend werkstuk' en belooft nog voor het zomerreces een antwoord, zo meldt de BBC.