Parkeer uw geld in garages

© istock

Parkeerplekken in de stad worden zeldzamer. Dat maakt parkeerplaatsen en garages interessant als vastgoedbelegging. Wat zijn de pro’s en de contra’s?

Elk jaar komen er auto’s bij. Daartegenover staat dat steeds meer steden het verkeer uit het centrum bannen door parkeergelegenheid te schrappen. De toenemende schaarste maakt parkeerplaatsen duurder. “Vooral in steden waar de parkeerproblemen groter worden, is investeren in parkeerplaatsen of garages zeker rendabel”, beweert Dajo Hermans, de woordvoerder van de Confederatie van Immoberoepen (CIB).

“Maar de locatie is hier nog belangrijker dan bij andere vastgoedinvesteringen. Bovendien is de garagemarkt erg gevoelig voor de wet van vraag en aanbod. In een stad als Genk rendeert een garagebox doorgaans minder dan in Brussel of aan de kust, waar er een nijpend tekort aan parkeerplaatsen is. Wil een belegger zeker zijn dat hij op de juiste plek een garage of een parkeerplaats koopt, dan kan hij zelf de test doen. Als hij op een locatie verscheidene keren dezelfde auto’s ziet voorbijrijden op zoek naar een parkeergelegenheid, dan is hij wellicht aan het juiste adres. Maar voor wat, hoort wat. De locaties die goed in de markt liggen, zijn vaak prijziger. Bovendien verdwijnen populaire parkeerplaatsen snel uit de verkoopmarkt.”

Prijs

In grote steden moet u al snel rekenen op prijzen van 15.000 tot 50.000 euro voor een garagebox. Aan de kust wordt daarvoor zelfs 80.000 euro gevraagd. Bovendien moet u ook op dat soort vastgoed registratierechten en aktekosten afdragen. De verhuurprijzen schommelen doorgaans tussen 50 en 150 euro per maand.

Weinig onderhoud

Parkeerplaatsen en garageboxen hebben een belangrijke troef tegenover traditioneel vastgoed: er is doorgaans weinig onderhoud nodig. Een bijkomend voordeel is dat u als eigenaar niet wordt beknot door een strenge wetgeving. Het risico op wanbetaling en leegstand is bovendien beperkt.

Rendement

Stel dat u een garagebox voor 20.000 euro koopt. De registratierechten en de aktekosten bedragen dan samen ongeveer 4300 euro. De jaarlijkse lasten – inclusief de onroerende voorheffing – kunt u budgetteren op 300 euro. U verhuurt u de box voor 90 euro per maand, exclusief btw, of voor 1080 euro per jaar. Als u de box een heel jaar kunt verhuren, mag u rekenen op een rendement van (1080 – 300 euro) / 24.300 euro = 3,21 procent.

Bij de berekening van het nettorendement spelen de extra kosten een belangrijke rol. Die mag de belegger niet onderschatten. Als hij bijvoorbeeld een parkeerplaats bezit in een appartementsgebouw, zijn de kosten vaak proportioneel hoger dan die voor een appartement. Ze kunnen zelfs oplopen tot drie maanden huurinkomsten. Bovendien heeft de eigenaar van zo’n parkeerplek meestal weinig inspraak in de verdeling van de kosten op de algemene vergadering van de mede-eigenaars.

Btw aangeven

Anders dan op andere vormen van vastgoedverhuur is op de verhuur van een parkeergarage of een parkeerplaats in principe btw verschuldigd. Als particuliere verhuurder moet u dus 21 procent btw aanrekenen boven op de huurprijs. Dat betekent dat u een btw-nummer moet aanvragen – tenzij u er al een hebt – en dat u periodieke btw-aangiftes moet indienen. De btw die u aan uw huurders aanrekent, moet u doorstorten naar de overheid. Dat lijkt complex en vervelend, maar het kan ook voordelen hebben, want u kunt de btw recupereren op de onderhoudskosten of op de prijs van de bouw van nieuwe garages.

Het volledige artikel leest u in Trends van 30 oktober.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content