"De beste manier voor de Griekse regering om speculatie tegen te gaan, is orde op zaken te stellen", zei Maystadt tijdens een persconferentie in Brussel. "Indien de markten kunnen zien dat het (besparingsplan van de Griekse regering) toegepast is, dan zal dat de spanning verminderen", luidde het.

Aan de pers zei Maystadt dat de statuten van de EIB niet toestaan om actie te ondernemen. De EIB kan enkel investeringsprojecten ondersteunen, en geen 'reddingen'. De EIB had in 2009 verschillende projecten lopen in Griekenland en zal volgens Maystadt indien nodig meer projecten steunen in 2010.

75 miljard uitlenen in 2010

Daarnaast meldde Maystadt dat de EIB in 2010 denkt zo'n 75 miljard euro uit te lenen. Dat is iets minder dan de 79 miljard euro van recordjaar 2009. Door de crisis "heeft men ons meer gevraagd en hebben we meer gedaan", aldus Maystadt. Het krediet werd verleend rond drie grote assen: krediet aan kmo's (12,6 miljard euro in 2009), steun aan projecten tegen de klimaatopwarming (17 miljard euro) en steun aan regio's met een economische achterstand (29 miljard euro).

Maystadt meldde nog dat door de crisis de banken minder uitleenden, waardoor bedrijven zich vaker direct wendden tot de EIB.

De Europese Investeringsbank boekte vorig jaar 1,9 miljard euro winst.

"De beste manier voor de Griekse regering om speculatie tegen te gaan, is orde op zaken te stellen", zei Maystadt tijdens een persconferentie in Brussel. "Indien de markten kunnen zien dat het (besparingsplan van de Griekse regering) toegepast is, dan zal dat de spanning verminderen", luidde het. Aan de pers zei Maystadt dat de statuten van de EIB niet toestaan om actie te ondernemen. De EIB kan enkel investeringsprojecten ondersteunen, en geen 'reddingen'. De EIB had in 2009 verschillende projecten lopen in Griekenland en zal volgens Maystadt indien nodig meer projecten steunen in 2010. 75 miljard uitlenen in 2010Daarnaast meldde Maystadt dat de EIB in 2010 denkt zo'n 75 miljard euro uit te lenen. Dat is iets minder dan de 79 miljard euro van recordjaar 2009. Door de crisis "heeft men ons meer gevraagd en hebben we meer gedaan", aldus Maystadt. Het krediet werd verleend rond drie grote assen: krediet aan kmo's (12,6 miljard euro in 2009), steun aan projecten tegen de klimaatopwarming (17 miljard euro) en steun aan regio's met een economische achterstand (29 miljard euro). Maystadt meldde nog dat door de crisis de banken minder uitleenden, waardoor bedrijven zich vaker direct wendden tot de EIB. De Europese Investeringsbank boekte vorig jaar 1,9 miljard euro winst.