De Vlaamse regering had maandag een onderhoud met CEO Pierre Mariani en voorzitter Jean-Luc Dehaene over de omvang van de variabele verloning van de Dexia-top.

Toen begin april bekend raakte dat topman Mariani bovenop een basisloon van 1 miljoen euro een bonus van 600.000 euro toegewezen kreeg, kwamen de omstreden bankbonussen opnieuw ter discussie te staan. KBC-CEO Jan Vanhevel van zijn kant mocht voor 2010 rekenen op een variabele vergoeding van in totaal 478.934 euro.

Aangezien beide banken tijdens de wereldwijde bankencrisis van de ondergang gered werden door staatssteun, besliste Kris Peeters samen met viceministers-presidenten Ingrid Lieten (SP.A) en Geert Bourgeois (N-VA) te onderzoeken of de bonussen al dan niet buitensporig waren. Uiteindelijk stelde Peeters na een onderhoud met de KBC-top eind april vast dat de bank zowel de Europese regels als die van toezichthouder CBFA strikt had gevolgd.

Wat het loon van de Dexia-top betreft, stelt de Vlaamse regering vast dat een benchmark werd toegepast tegenover vergelijkbare banken en dat de verloning van het topmanagement voor 2010 niet hoger is dan die voor 2009. De Vlaamse ministers verzetten zich wel tegen de functiepremie. "Het kan niet de bedoeling zijn dat bepaalde ratio's in verband met de verhouding variabel/vast behaald worden door louter het vaste deel van de vergoeding te verhogen door een functiepremie," luidt het.

De Vlaamse regering had maandag een onderhoud met CEO Pierre Mariani en voorzitter Jean-Luc Dehaene over de omvang van de variabele verloning van de Dexia-top. Toen begin april bekend raakte dat topman Mariani bovenop een basisloon van 1 miljoen euro een bonus van 600.000 euro toegewezen kreeg, kwamen de omstreden bankbonussen opnieuw ter discussie te staan. KBC-CEO Jan Vanhevel van zijn kant mocht voor 2010 rekenen op een variabele vergoeding van in totaal 478.934 euro. Aangezien beide banken tijdens de wereldwijde bankencrisis van de ondergang gered werden door staatssteun, besliste Kris Peeters samen met viceministers-presidenten Ingrid Lieten (SP.A) en Geert Bourgeois (N-VA) te onderzoeken of de bonussen al dan niet buitensporig waren. Uiteindelijk stelde Peeters na een onderhoud met de KBC-top eind april vast dat de bank zowel de Europese regels als die van toezichthouder CBFA strikt had gevolgd. Wat het loon van de Dexia-top betreft, stelt de Vlaamse regering vast dat een benchmark werd toegepast tegenover vergelijkbare banken en dat de verloning van het topmanagement voor 2010 niet hoger is dan die voor 2009. De Vlaamse ministers verzetten zich wel tegen de functiepremie. "Het kan niet de bedoeling zijn dat bepaalde ratio's in verband met de verhouding variabel/vast behaald worden door louter het vaste deel van de vergoeding te verhogen door een functiepremie," luidt het.