De olieprijzen op de Aziatische markten zijn gedaald als gevolg van het voorlopige akkoord over het kernprogramma van Iran, een van de grootste olieproducenten. Toch zal de invloed van het akkoord op de olieprijs volgens analisten beperkt blijven.

Afgelopen weekend werd in het Zwiterse Genève een voorlopig akkoord bereikt over het Iraanse kernprogramma. Iran bevriest het komende halfjaar een deel van zijn nucleaire programma. In ruil wordt een deel van de internationale sancties tegen het land tijdelijk opgeheven.

Voor het effect op de oliemarkt - Iran is de op drie na grootste olieproducent van de wereld - was het afwachten tot de vroege handel maandagochtend in Azië. Een vat olie van de Noordzeesoort Brent ging 2,51 dollar (-2,26 procent) lager tot 108,54 dollar. Voor een vat van de Amerikaanse soort West Texas Intermediate (WTI) ging de prijs 89 dollarcent (-1 procent) lager tot 93,95 dollar.

De daling is vooral toe te schrijven aan het feit dat de internationale markten het akkoord met Iran zien als een stap naar meer veiligheid in het Midden-Oosten.

Beperkt

Toch zal de invloed van het akkoord op de olieprijs op korte termijn beperkt zijn, zeggen verschillende analisten. Iran krijgt immers niet de mogelijkheid om zijn uitvoer van olie op te voeren. Ook zal naar verwachting de prijs die het land krijgt voor zijn olie, voorlopig niet stijgen, zo voorspellen marktvorsers van verscheidene grote banken.

Iran mag op dit moment ongeveer 1 miljoen vaten olie per dag uitvoeren. Dat is 40 procent van wat het land voor het instellen van de sancties begin 2012 exporteerde, waardoor Iran zowat 80 miljard dollar (bijna 60 miljard euro) aan inkomsten is misgelopen. Ook gelden er beperkingen op de uitvoer van bewerkte olieproducten, die eveneens niet of nauwelijks worden opgeheven.

Het verbod op invoer van Iraanse olie blijft zowel in de VS als in de Europese Unie van kracht. Wel schaft de Europese Unie nu de extra verzekeringskosten af, die Iran sinds 2012 moet betalen op de tankers waarmee het zijn olie vervoert. Het land exporteert nu nog olie naar China, India, Zuid-Korea, Japan, Turkije en Taiwan. Analisten verwachten de komende tijd wel enige neerwaartse druk op de olieprijs.

Iran kwam de afgelopen maanden vrijwel niet toe aan zijn exportlimiet van 1 miljoen vaten per dag, maar zal dat waarschijnlijk in de komende weken wel weten te halen. Dat komt onder meer door verlichting van enkele randvoorwaarden, zoals de verzekeringskosten voor tankers. (Belga/KVDA)

De olieprijzen op de Aziatische markten zijn gedaald als gevolg van het voorlopige akkoord over het kernprogramma van Iran, een van de grootste olieproducenten. Toch zal de invloed van het akkoord op de olieprijs volgens analisten beperkt blijven. Afgelopen weekend werd in het Zwiterse Genève een voorlopig akkoord bereikt over het Iraanse kernprogramma. Iran bevriest het komende halfjaar een deel van zijn nucleaire programma. In ruil wordt een deel van de internationale sancties tegen het land tijdelijk opgeheven. Voor het effect op de oliemarkt - Iran is de op drie na grootste olieproducent van de wereld - was het afwachten tot de vroege handel maandagochtend in Azië. Een vat olie van de Noordzeesoort Brent ging 2,51 dollar (-2,26 procent) lager tot 108,54 dollar. Voor een vat van de Amerikaanse soort West Texas Intermediate (WTI) ging de prijs 89 dollarcent (-1 procent) lager tot 93,95 dollar. De daling is vooral toe te schrijven aan het feit dat de internationale markten het akkoord met Iran zien als een stap naar meer veiligheid in het Midden-Oosten. Beperkt Toch zal de invloed van het akkoord op de olieprijs op korte termijn beperkt zijn, zeggen verschillende analisten. Iran krijgt immers niet de mogelijkheid om zijn uitvoer van olie op te voeren. Ook zal naar verwachting de prijs die het land krijgt voor zijn olie, voorlopig niet stijgen, zo voorspellen marktvorsers van verscheidene grote banken. Iran mag op dit moment ongeveer 1 miljoen vaten olie per dag uitvoeren. Dat is 40 procent van wat het land voor het instellen van de sancties begin 2012 exporteerde, waardoor Iran zowat 80 miljard dollar (bijna 60 miljard euro) aan inkomsten is misgelopen. Ook gelden er beperkingen op de uitvoer van bewerkte olieproducten, die eveneens niet of nauwelijks worden opgeheven. Het verbod op invoer van Iraanse olie blijft zowel in de VS als in de Europese Unie van kracht. Wel schaft de Europese Unie nu de extra verzekeringskosten af, die Iran sinds 2012 moet betalen op de tankers waarmee het zijn olie vervoert. Het land exporteert nu nog olie naar China, India, Zuid-Korea, Japan, Turkije en Taiwan. Analisten verwachten de komende tijd wel enige neerwaartse druk op de olieprijs. Iran kwam de afgelopen maanden vrijwel niet toe aan zijn exportlimiet van 1 miljoen vaten per dag, maar zal dat waarschijnlijk in de komende weken wel weten te halen. Dat komt onder meer door verlichting van enkele randvoorwaarden, zoals de verzekeringskosten voor tankers. (Belga/KVDA)