De prijs van een vat Brent-olie voor levering in mei stijgt donderdag met 4 procent tot 115,51 dollar, terwijl US Crude 94 cent duurder werd tot 105,43 dollar per vat.

Volgens Carsten Fritsch, analist bij Commerzbank, blijven de belangrijkste factoren van een stijgende olieprijs gehandhaafd: de oorlog in Libië, onrust in andere delen van de Arabische wereld en een toenemende behoefte aan fossiele brandstoffen in Japan. Daar mag ook nog het aftreden van premier Socrates van het Europese zorgenkind Portugal worden bijgerekend, al blijven vooral de ontwikkelingen in Libië en het Midden-Oosten de meest bepalende factoren op de oliemarkt.

Premier Socrates bood woensdagavond zijn ontslag aan nadat zijn besparingsprogramma in het Portugese parlement verworpen werd. Portugal dreigt beroep te zullen moeten doen op financiële steun de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds, wat de druk op de eurozone verhoogt.

Intussen hebben Westerse vliegtuigen voor een vijfde nacht zonder succes het Noord-Afrikaanse Libië bestookt. Khadaffi blijft er aan de macht. In het Midden-Oosten neemt de onrust toe door gewelddadige confrontaties tussen veiligheidstroepen en demonstranten in Syrië. Het autoritaire bewind van president Bashar al-Assad staat er ter discussie.

bron: reuters

De prijs van een vat Brent-olie voor levering in mei stijgt donderdag met 4 procent tot 115,51 dollar, terwijl US Crude 94 cent duurder werd tot 105,43 dollar per vat. Volgens Carsten Fritsch, analist bij Commerzbank, blijven de belangrijkste factoren van een stijgende olieprijs gehandhaafd: de oorlog in Libië, onrust in andere delen van de Arabische wereld en een toenemende behoefte aan fossiele brandstoffen in Japan. Daar mag ook nog het aftreden van premier Socrates van het Europese zorgenkind Portugal worden bijgerekend, al blijven vooral de ontwikkelingen in Libië en het Midden-Oosten de meest bepalende factoren op de oliemarkt. Premier Socrates bood woensdagavond zijn ontslag aan nadat zijn besparingsprogramma in het Portugese parlement verworpen werd. Portugal dreigt beroep te zullen moeten doen op financiële steun de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds, wat de druk op de eurozone verhoogt.Intussen hebben Westerse vliegtuigen voor een vijfde nacht zonder succes het Noord-Afrikaanse Libië bestookt. Khadaffi blijft er aan de macht. In het Midden-Oosten neemt de onrust toe door gewelddadige confrontaties tussen veiligheidstroepen en demonstranten in Syrië. Het autoritaire bewind van president Bashar al-Assad staat er ter discussie. bron: reuters