OESO: agressieve fiscale planning kost overheden 100 tot 240 miljard dollar

© reuters
Hans Brockmans
Hans Brockmans redacteur bij Trends

De Organisatie voor Economische Samenwerking (OESO) berekent de kosten van agressieve fiscale ontwijking wereldwijd op 100 en 240 miljard dollar. Dat is 4 tot 10 procent van de inkomsten uit vennootschapsbelasting.

De OESO presenteerde maandag de maatregelen die belastingontwijking door multinationals moeten voorkomen. Dat is het zogenoemde Base Erosion and Profit Shifting-pakket, dat werd voorbereid voor de G20-top van ministers van Financiën, die op 8 oktober in Lima plaatsvindt.

De OESO wil een einde maken aan de aantasting van de belastbare basis voor multinationals. Die schuiven in het kader van dubbelebelastingverdragen winsten heen en weer naar de meest belastingvriendelijke systemen. Pascale Saint-Amans, Director van het Centre for Tax Policy and Administration van de OESO: “We willen vermijden dat ondernemingen belasting betalen in een land waar ze geen enkele activiteit hebben.”

“BEPS gaat alle landen aan, niet alleen economisch”, weet Angel Gurría , secretaris-generaal van de OESO. “Het geschuif met winsten tast ook het vertrouwen van de burgers aan in de eerlijkheid van de belastingregimes. De maatregelen die we vandaag presenteren, maken een einde aan de dubbele niet-belastbaarheid. Ze vergemakkelijken een betere overeenstemming tussen de belasting met de economische activiteit en de waardecreatie . Als ze volledig worden doorgevoerd, heeft dat soort fiscale planning geen gevolgen meer.”

De OESO stelt voor de dubbelebelastingverdragen aan te passen, zodat ze niet meer kunnen worden gebruikt in de agressieve fiscale planning. “Ook moet er een einde komen aan de praktijk van de patentdozen”, aldus Saint-Amans. Dat zijn structuren voor intellectuele-eigendomsrechten, die erop gericht zijn fiscale winsten als “vergoeding” te verschuiven naar belastingparadijzen. De OESO eist dat er in de landen een reële economische activiteit is.

De OESO wil ook dat bedrijven bekendmaken hoeveel omzet en winst ze per land maken, hoeveel personeel er werkt en hoeveel belasting ze er betalen. Meer transparantie zal snel duidelijk maken waar de fiscale achterpoortjes zitten. Dat levert interessante informatie op voor de belastingdiensten.

De voorstellen worden bekeken door 90 landen. “Een snelle invoering zal een meer zekere en duurzame internationale fiscale omgeving creëren”, meent Gurría. “Die staat ten dienste van iedereen, niet van enkelen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content