Als gevolg van die betallng stelt Gazprom zijn deadline om over te schakelen op het systeem van voorafbetalingen voor gasleveringen aan Oekraïne uit tot 9 juni.

"De betaling voor de maand mei moet gebeuren voor 9 juni," liet Alexei Miller, CEO van Gazprom, optekenen in een verklaring. Daarmee wordt de deadline in principe verlengd met zes dagen.

Rusland heeft de Oekraïense gasschuld berekend op 5,2 miljard dollar. Moskou had er eerder mee gedreigd de kraan voor de gastoevoer naar Kiev dicht te draaien.

Het Oekraïense Naftogas heeft laten weten dat het een voorstel klaar heeft om het huidige contract aan te passen op het gebied van prijs, volume en de voorwaarden van de levering van aardgas. Naftogas gaf geen details vrij, maar voegde er wel aan toe dat de kosten van het eerste kwartaal van 2014 volledig betaald zijn.

Maandag is er in Brussel een nieuwe onderhandelingsronde tussen Oekraïne, de Russische gasleverancier en de Europese Unie gepland.

Europa hangt voor een derde van zijn gasverbruik af van Rusland. Gazprom liet maandag weten dat de gastoevoer naar Europa niet in het gedrang komt. (Belga/Reuters/BO)

Als gevolg van die betallng stelt Gazprom zijn deadline om over te schakelen op het systeem van voorafbetalingen voor gasleveringen aan Oekraïne uit tot 9 juni. "De betaling voor de maand mei moet gebeuren voor 9 juni," liet Alexei Miller, CEO van Gazprom, optekenen in een verklaring. Daarmee wordt de deadline in principe verlengd met zes dagen. Rusland heeft de Oekraïense gasschuld berekend op 5,2 miljard dollar. Moskou had er eerder mee gedreigd de kraan voor de gastoevoer naar Kiev dicht te draaien. Het Oekraïense Naftogas heeft laten weten dat het een voorstel klaar heeft om het huidige contract aan te passen op het gebied van prijs, volume en de voorwaarden van de levering van aardgas. Naftogas gaf geen details vrij, maar voegde er wel aan toe dat de kosten van het eerste kwartaal van 2014 volledig betaald zijn.Maandag is er in Brussel een nieuwe onderhandelingsronde tussen Oekraïne, de Russische gasleverancier en de Europese Unie gepland.Europa hangt voor een derde van zijn gasverbruik af van Rusland. Gazprom liet maandag weten dat de gastoevoer naar Europa niet in het gedrang komt. (Belga/Reuters/BO)