Republikeinen en Democraten raken het maar niet eens over de begroting. Als ze tegen het einde van deze week nog altijd geen akkoord hebben bereikt, wordt de Amerikaanse overheid waarschijnlijk tijdelijk gesloten.

Alle 'niet-essentiële' overheidsdiensten -- dit wil zeggen alles behalve openbare veiligheid -- worden gesloten. Zelfs lonen van ambtenaren zullen niet betaald worden.

Het totale begrotingstekort van de Verenigde Staten zal in 2011 oplopen tot 1,06 biljoen euro, oftewel 7% van het bruto binnenlands product (BBP).

Voor de duidelijkheid: een biljoen is een miljoen tot de tweede macht oftewel een één met 12 nullen. De Republikeinen hebben een plan waarin er 61 miljard dollar wordt bespaard op een jaar tijd. Voor de Democraten is dit onaanvaardbaar. Ze zeggen dat er dan te veel bespaard moet worden op broodnodige diensten. Ze hebben een compromisvoorstel waarin 33 miljard dollar per jaar bespaard wordt. Vooral de Tea Party, de ultraconservatieve vleugel van de Republikeinen, is daar niet over te spreken.

De Republikeinen deden dinsdag nog een ultiem noodwetsvoorstel. Daarin wordt 1 week tijd gekocht om verder te onderhandelen, maar in die week moet er dan wel al 12 miljard dollar bespaard worden. Dat is voor de Democraten politiek onhaalbaar.

De laatste 'shutdown' van de Amerikaanse overheid was in 1995, onder president Clinton. De federale overheid heeft toen een viertal weken helemaal stil gelegen. Dat kostte toen een 400 miljoen dollar.

Dinsdag zit president Barack Obama samen met Democraten en Republikeinen in de hoop om een akkoord te vinden. Hij verklaarde vorige week nog dat het 'het toppunt van onverantwoordelijkheid zou zijn om het economisch herstel stil te leggen wegens politieke spelletjes'.

Republikeinen en Democraten raken het maar niet eens over de begroting. Als ze tegen het einde van deze week nog altijd geen akkoord hebben bereikt, wordt de Amerikaanse overheid waarschijnlijk tijdelijk gesloten. Alle 'niet-essentiële' overheidsdiensten -- dit wil zeggen alles behalve openbare veiligheid -- worden gesloten. Zelfs lonen van ambtenaren zullen niet betaald worden. Het totale begrotingstekort van de Verenigde Staten zal in 2011 oplopen tot 1,06 biljoen euro, oftewel 7% van het bruto binnenlands product (BBP). Voor de duidelijkheid: een biljoen is een miljoen tot de tweede macht oftewel een één met 12 nullen. De Republikeinen hebben een plan waarin er 61 miljard dollar wordt bespaard op een jaar tijd. Voor de Democraten is dit onaanvaardbaar. Ze zeggen dat er dan te veel bespaard moet worden op broodnodige diensten. Ze hebben een compromisvoorstel waarin 33 miljard dollar per jaar bespaard wordt. Vooral de Tea Party, de ultraconservatieve vleugel van de Republikeinen, is daar niet over te spreken. De Republikeinen deden dinsdag nog een ultiem noodwetsvoorstel. Daarin wordt 1 week tijd gekocht om verder te onderhandelen, maar in die week moet er dan wel al 12 miljard dollar bespaard worden. Dat is voor de Democraten politiek onhaalbaar. De laatste 'shutdown' van de Amerikaanse overheid was in 1995, onder president Clinton. De federale overheid heeft toen een viertal weken helemaal stil gelegen. Dat kostte toen een 400 miljoen dollar. Dinsdag zit president Barack Obama samen met Democraten en Republikeinen in de hoop om een akkoord te vinden. Hij verklaarde vorige week nog dat het 'het toppunt van onverantwoordelijkheid zou zijn om het economisch herstel stil te leggen wegens politieke spelletjes'.